Enkelvoud: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.069 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (→‎Getal: -/- spaties voor ref (verzoek op WP:VPB))
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Misbruikfilter: Kwebbelen
Vouw je Enkel
Het begrip '''enkelvoud''' of '''singularis''' betekent in de taalkunde dat in een taaluiting hetzij een bepaalde zaak in één exemplaar voorkomt, hetzij het aantal niet van belang is. ''Enkelvoud'' maakt daarmee onderdeel uit van de taalkundige (sub)categorie ''[[getal (taalkunde)|getal]]''.
 
Aangezien zaken (dingen) in vele talen worden uitgedrukt met gebruikmaking van [[zelfstandig naamwoord|zelfstandige naamwoorden]], is het enkelvoud in de eerste plaats een verschijnsel dat in de vorm en/of de betekenis van het zelfstandig naamwoord tot uitdrukking komt. Daarnaast kan het echter ook worden aangetroffen in woorden die zich naar dat zelfstandig naamwoord richten ([[bijvoeglijk naamwoord]]) of woorden die het zelfstandig naamwoord vervangen ([[voornaamwoord]]).
 
Vele talen kennen daarenboven het verschijnsel ''overeenkomst in getal''. Zinsdelen waarmee het enkelvoudige (zelfstandig naam)woord in verband staat, richten zich naar dat enkelvoud. Deze getalsovereenkomst treffen we vooral aan tussen zelfstandig naamwoord en [[gezegde (taalkunde)|gezegde]] (werkwoord).
 
== Getal ==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu