Enkelvoud: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.778 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website Misbruikfilter: Kwebbelen
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Vouw je Enkel
 
Jjd
== Getal ==
Niet alle talen kennen de categorie ''getal'', en waar dat niet voorkomt, heeft het ook geen zin van "enkelvoud" te spreken: het enkelvoud bestaat alleen als er ook een [[meervoud (taal)|meervoud]] is. De meeste talen die wél getal kennen, hebben alleen enkel- en meervoud, waarbij het enkelvoud de ongemarkeerde vorm is, dat wil zeggen: de gewone vorm, de standaard, of die vorm welke (verreweg) het meeste voorkomt.<ref>Voorbeelden van onderzoek dat dit uitwijst, worden genoemd in J.H. Greenberg: ''Language Universals. With special reference to feature hierarchies'', Berlin/New York (Mouton de Gruyter) 2005 (1966).</ref> Daarnaast bestaat in sommige talen een aantal andere vormen: de [[dualis]] en een aantal meer omstreden [[getal (taalkunde)|getalsvormen]].<ref>William J. Frawley, ed., ''International Encyclopedia of Linguistics'', Oxford (OUP) 2003<sup>2</sup>-3:201-02.</ref>
 
Dat in het [[Nederlands]] het enkelvoud de standaardvorm is, valt waar te nemen aan een aantal kenmerken:
* De ''vorm'' van het zelfstandig naamwoord is ongemarkeerd: hij heeft geen uitgang, terwijl het meervoud juist wordt gemarkeerd met een uitgang, meestal ''-en'' of ''-s'':
::''Hij hield alleen koei<u>en</u> en varken<u>s</u>, geen kalv<u>eren</u>.''
* Eén enkelvoud kan soms meer dan een meervoud hebben (''artikels'' of ''artikelen'').
* Het enkelvoud komt veel vaker voor dan het meervoud.
* Eigennamen hebben meestal de enkelvoudsvorm (''Jan''), al zijn er uitzonderingen (''de Pyreneeën'').
 
In veel Europese talen, onder andere in het [[Nederlands]], wordt na een telwoord het meervoud gebruikt.<br>In het [[Hongaars]] wordt daarentegen na een telwoord het enkelvoud gebruikt. Voorbeeld: ''ház; ház<u>ak</u>; sok ház'' (huis; huiz<u>en</u>; veel huiz<u>en</u>).
 
== Woordsoorten ==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu