Romeinen (volk): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
25 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
→‎Romanen: Romani is natuurlijk niet afgeleid van Romeinen; maar in feite zijn het synoniemen, en Romeinse burgers heetten ook al Romani, dus dan is er geen verschuiving geweest na de val van het rijk i.t.t. wat hier beweerd wordt
k (Wijzigingen door 2A02:A456:4E47:1:ECCD:3597:AD06:387 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door De Wikischim)
Label: Terugdraaiing
(→‎Romanen: Romani is natuurlijk niet afgeleid van Romeinen; maar in feite zijn het synoniemen, en Romeinse burgers heetten ook al Romani, dus dan is er geen verschuiving geweest na de val van het rijk i.t.t. wat hier beweerd wordt)
Bij het uiteenvallen van het [[Romeinse Rijk]] tegen de [[vroege middeleeuwen]] raakte de benaming Romeinen steeds meer in onbruik en werd vervangen door lokale eigen benamingen. Door het ontstaan van plaatselijke [[dialect]]en en accentverschuivingen in het Latijn evolueerde het Latijn geleidelijk, in de [[late oudheid]] en [[middeleeuwen]], tot verschillende huidige Europese talen, de [[Romaanse talen]].
 
Sprekers van het [[vulgair Latijn]] en vroege vormen Romaanse talen begonnen zich [[Romanen]] ([[Latijn]]: ''romanus'', meervoud ''romani''; afgeleid van 'Romeinen') te noemen, om zich te onderscheiden van volken die het [[West-Romeinse Rijk]] tijdens de [[Grote Volksverhuizing|volksverhuizing]]en binnenvielen en veelal afwijkende talen spraken. Gedurende de [[middeleeuwen]] raakte ook dit begrip buiten gebruik en werd vervangen door regionale eigen benamingen. Afleidingen van deze benaming zijn alleen nog terug te vinden bij de [[Reto-Romanen]] (eigen benaming: ''Rumantschs''), [[Roemenen]] (''Români''), [[Aroemenen]] (''Armâni'', ''Aramâni'' of ''Remeni'') en [[Istroroemenen]] (''rumâri''). Veel [[Grieken]] noemen zich - als voormalig staatsvolk uit het [[Oost-Romeinse Rijk]] - nog steeds ''Romií'' ([[Grieks]]: Ρωμιοί; ''Romeinen''), hoewel ze geen Romaanse taal spreken.
De naam van de [[Roma (volk)|Roma]] (zigeuners) is niet afkomstig uit het Latijn, maar van het Romawoord ''rom'' voor "echtgenoot".
 
10.383

bewerkingen

Navigatiemenu