Leem: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
811 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
was dit een bwc of niet?
Label: Ongedaan maken
(was dit een bwc of niet?)
== Bouwmateriaal ==
Met ''pure leem'' wordt ofwel löss of silt bedoeld. Leem om mee te bouwen of [[Stukadoor|stuken]] kent vele verschillende gradaties in structuur en opbouw. Zogenaamde vette leem bevat veel [[klei]], terwijl arme of schrale leem tot wel 60% zand of silt bevat. Leemstuc is geschikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Het is onbrandbaar en is qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Bijzonder zijn de eigenschappen van leem: brandveiligheid, vochtstabilisatie, temperatuurregulatie, warmteaccumulatie en de dampdoorlatendheid. Het kan daardoor vocht reguleren. En leem blijft relatief koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast is het antistatisch en biedt bescherming tegen straling. Voor het maken van lemen wanden wordt de [[Vitselstek]]-techniek toegepast.
 
Met ''pure leem'' wordt ofwel löss of silt bedoeld. Leem om mee te bouwen of stuken kent vele verschillende gradaties in structuur en opbouw. Zogenaamde vette leem bevat veel [[klei]], terwijl arme of schrale leem tot wel 60% zand of silt bevat. Leemstuc is geschikt voor het afwerken en verfraaien van binnenmuren in woon- en werkruimten. Het is niet brandbaar en is qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Bijzonder zijn de eigenschappen van leem: brandveiligheid, vochtstabilisatie, temperatuurregulatie, warmteaccumulatie en de dampdoorlatendheid. Het kan daardoor vocht reguleren. En leem blijft relatief koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast is het antistatisch en biedt bescherming tegen straling. Voor het maken van lemen wanden wordt vanouds de [[vitselstek]]-techniek toegepast.
 
=== Moderne bouwwijze ===
Een moderne methode om lemen wanden te maken is met behulp van een houten karkas. Palen als staanders (vertikaal) met opgetimmerde panlatten (horizontaal, 20cm tussenruimte). Deze methode kan zowel voor een voorzetwand alswel tussenwand worden toegepast. Het karkas kan gebruikt worden om leidingen in aan te brengen voor elektra, water, gas en dergelijke. De panlatten bieden een goede (geleide) mogelijkheid om [[Warmtemuur|warmtemuren]] te maken. Het karkas wordt gevuld met stro dat in leem gedrenkt is (lichte stroleem). Dit proces wordt vertinnen genoemd. Vervolgens wordt de wand in drie fasen gestuct: grof (raaplaag), fijn (vlaklaag) en toplaag (op kleur).
 
Leem kan ook gebruikt worden om (lemen) wanden te betegelen. Leemgeplakte tegels kunnen naderhand goed en in zijn geheel worden verwijderd, bijvoorbeeld voor herbruik.
 
== Aardewerk ==
500.347

bewerkingen

Navigatiemenu