Palmairflexie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
{{Zijbalk beweging}}
{{Zijbalk beweging}}
'''Palmairflexie''' of '''palmaire flexie''' is de [[extensie (anatomie)|extensie]] (strekking) of [[flexie (anatomie)|flexie]] (buiging) van het [[polsgewricht]] naar beneden. De [[hand]] beweegt dan richting de [[handpalm]]. De vergelijkbare beweging bij de [[Voet (anatomie)|voet]] van het [[scheenbeen]] af is [[plantairflexie]] of plantaire flexie. De tegenovergestelde beweging is [[dorsaalflexie]] dorsiflexie.

De term '''palmairflexie''' of '''palmaire flexie''' één van de termen die binnen de Functionele [[Anatomie]] gebruikt wordt om een beweging in een [[gewricht]] te beschrijven. Deze termen zijn, als onderdeel van de zogenaamde ''descriptieve termen'', onderdeel van de internationaal aanvaarde ''Nomenclatuur'' van de anatomie.

De term palmairflexie wordt specifiek gebruikt in het [[polsgewricht]]. Men spreekt van palmairflexie wanneer vanuit de neutrale uitgangshouding (de ''[[anatomische houding]]'') de hand in het polsgewricht in de richting van de handpalm wordt gebogen.

Het tegenovergestelde van palmairflexie is [[dorsaalflexie]].


[[Categorie:Anatomische terminologie]]
[[Categorie:Anatomische terminologie]]

Huidige versie van 6 apr 2019 om 14:44

Bewegingen in de anatomie
Frontaal vlak
Sagittaal vlak
Transversaal vlak
Bewegingen van schoudergordel
Overig

Palmairflexie of palmaire flexie is de extensie (strekking) of flexie (buiging) van het polsgewricht naar beneden. De hand beweegt dan richting de handpalm. De vergelijkbare beweging bij de voet van het scheenbeen af is plantairflexie of plantaire flexie. De tegenovergestelde beweging is dorsaalflexie dorsiflexie.