Schedel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
178 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
Te gedetailleerde informatie over het gebit hoort niet hier thuis maar in het artikel Gebit.
(Versie 53659614 van Smiley.toerist (overleg) ongedaan gemaakt - Dat zijn geen shcedels maar hele dieren.)
Label: Ongedaan maken
(Te gedetailleerde informatie over het gebit hoort niet hier thuis maar in het artikel Gebit.)
De '''schedel''' is een complex geheel van verschillende [[bot (anatomie)|botstructuren]], die samen het deel van het [[skelet]] vormen dat vorm geeft aan de kop van een [[Gewervelden|gewerveld dier]]. De schedel bestaat [[Embryologie|embryologisch]] gezien uit vele botten, waarvan de meesten vergroeid zijn tot een deel: het ''cranium''. De enige botdelen van de schedel die nooit met het cranium vergroeid zijn, zijn de [[mandibula (gewervelden)|mandibula]] (onderkaak) en, de [[gehoorbeentje]]s en het [[gebit]]. Bij sommige dieren, met name bij reptielen en vogels, zijn er meer botdelen die niet met het cranium vergroeid zijn, zoals de bovenkaak. Alle delen van het skelet buiten de schedel worden samen het [[postcranium]] genoemd.
 
Het cranium is op zijn beurt op basis van de functie te verdelen in het [[neurocranium]] dat de hersenen omvat, en het [[viscerocranium]], dat de [[Mond (orgaan)|mond]]- en [[Farynx|keelholte]] omgeeft.
 
== Gebit ==
Behalve bij vogels die een [[snavel]] hebben, hebben de [[Kaak (anatomie)|kaak]] en [[bovenkaakbeen]] [[tand]]en. Tanden hebben geen rechtstreeks contact met heen been van de schedel en kaak, maar hebben wortels in het [[tandvlees]] die verbonden iszijn met het beenskelet. Bij het groeien van de tandwortels wordt [[botweefsel]] afgebroken om plaats te maken voor de tandwortel.<ref>Bij het aanbrengen van een [[Tandimplantaat]] wordt in het botweefsel geboord.</ref>
 
== Enkele schedels ==

Navigatiemenu