Majoor: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
46 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
Informatie klopte niet. Een luitenant-kolonel is nooit CC. Dit is een kapitein in bataljonsverband, of een majoor, als het een meer zelfstandige eenheid betreft. En zeker geen 250 man.
(Informatie klopte niet. Een luitenant-kolonel is nooit CC. Dit is een kapitein in bataljonsverband, of een majoor, als het een meer zelfstandige eenheid betreft. En zeker geen 250 man.)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
'''Majoor''' is een [[militaire rang]] bij de [[Koninklijke Landmacht|landmacht]], de [[Koninklijke Marechaussee|marechaussee]], de [[luchtmacht]] en het [[Leger des Heils]]. Bij de [[Koninklijke Marine|marine]] heet de overeenkomstige rang '''luitenant-ter-zee der eerste klasse''' (LTZ 1), maar bij het Korps Mariniers wordt wel de rang van majoor gebruikt.
[[Bestand:Major Robert Anderson.jpg|thumb|Majoor [[Robert Anderson (militair)|Robert Anderson]], commandant van [[Fort Sumter]], in het leger van de [[Noordelijke staten|Unie]], ca. 1860.]]
Een majoor is een [[officier]], preciezer uitgedrukt: een [[hoofdofficier]]. Majoors kunnen vele functies binnen defensie vullen. Een belangrijke operationele functie, en vaak hoogtepunt in een carrière, is die van compagniescommandant of CC, leiding gevend aan een eenheid van ongeveer 100 tot 150 man die vaak zelfstandig opereert (hoewel deze functie bij de infanterie door een [[Kapitein (rang)|kapitein]] wordt vervuld en bij zelfstandige compagnieën door een [[luitenant-kolonel]]), een eenheid van ongeveer 100 tot 250 man die vaak zelfstandig opereert. Ook een plaatsvervangend bataljonscommandant (of PBC) is vaak majoor. Bij de marine kan een LTZ 1-commandant zijn van een mijnenjager, onderzeeboot of klein bevoorradingsschip (''Hr.Ms. Pelikaan''). Op de middelgrote schepen, zoals de M-fregatten, zijn de eerste officier en hoofden van dienst allen LTZ 1.
 
==Andere betekenis==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu