Farmaceutica (studentenvereniging): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  2 jaar geleden
k
kleine letters
(→‎Wat doet Farmaceutica?: bij nader inzien ook dit, lezer aanspreken enzo)
k (kleine letters)
 
'''Farmaceutica''' is de [[faculteitskring]] voor de studenten aan de [[faculteit (onderwijs)|faculteit]] [[Farmacologie|Farmaceutische wetenschappen]] aan de [[Katholieke Universiteit Leuven]] en tevens een van de oudste faculteitskringen in [[Leuven]]. Farmaceutica is lid van de [[Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie|Leuvense Overkoepelende Kring Organisatie]] en van de Studentenraad KU Leuven.
 
==Farma Wapenschildwapenschild==
De inspiratie voor het farma wapenschild werd opgedaan in het Justus Lipsius College ('De Just') waar nu nog steeds een soortgelijk [[Wapenbord|wapenschild]] hangt, echter met het opschrift 'ora et labora'. (Bid en werk). Dit werd omgevormd tot het (met opzet) [[potjeslatijn]] 'labo et bibo' (ik werk en ik drink). Strikt genomen zou het moeten zijn 'laboro et bibeo', maar labo slaat meer op 'laboratoriumactiviteiten' en bibo rijmt nu eenmaal op labo. De [[symbolen]] die op het schild staan, hebben er ook betrekking op: aan de zijde van 'labo' staat een mortier, symbool van een [[apotheker]] (en zijn handenarbeid). Van hieruit loopt al kronkelend naar de andere zijde, het plezier, de drank en zijn gevolgen, m.a.w. het venijn, voorgesteld door de slang. Centraal bevindt zich het kruis, teken van een medisch beroep. De voornaamste kleur die gebruikt werd, is grasgroen, de farmakleur.
 
==Beknopte Geschiedenisgeschiedenis==
*1926: Voor het eerst wordt een "Verslagboek van den pharmaceutischen kring" geschreven. Dat zijn de eerste sporen van een farmawerking voor de studenten. Van voor die periode is niets terug te vinden in de archieven. Het bestuur bestaat dan uit een voorzitter, een ondervoorzitter, een erevoorzitter (een functie toegewezen aan een professor), een schatbewaarder en een scriptor.
 
51.387

bewerkingen

Navigatiemenu