Gideon Duck: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k In het Nederlandse tijdschrift Donald Duck zijn bij mijn weten geen verhalen verschenen waarin Gideon voorkomt, dus dit was onzin
Scroogerello (overleg | bijdragen)
→‎Achtergrond: Zie het verhaal "Shellfish Motives".
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 14: Regel 14:


== Achtergrond ==
== Achtergrond ==
Gideon is een jongere broer van [[Dagobert Duck]]. Hij komt vooral voor in Italiaanse verhalen, waar hij de uitgever van de krant ''De Krekel'' is. Gideon heeft een gespannen relatie met zijn broer.
Gideon is een jongere broer van [[Dagobert Duck]] en een oom van [[Donald Duck]]. Hij is bedacht door de Italiaanse Disneystriptekenaar [[Romano Scarpa]], en komt vooral voor in Italiaanse verhalen, waar hij de uitgever van de krant ''De Krekel'' is. Gideon heeft een gespannen relatie met zijn broer, die een concurrerende krant bezit. Gideon hecht veel waarde aan zijn moralen, en staat erop om het Duckstadse volk met zijn krant alleen de ongefilterde waarheid te geven. Dagobert heeft al vele malen geprobeerd om de krant van zijn broer over te kopen om van de concurrentie af te zijn, maar Gideon weigert elk bod, tot de grote frustratie van Dagobert. Gideon is hiermee (in tegenstelling tot veel andere rivalen als Govert Goudglans of Venijn McSnekke) een van de weinige goudeerlijke concurrenten van Dagobert in de strips, en kan daarmee de wat vilijnere kant van Dagobert naarboven brengen.


Gideons bestaan strookt niet met [[Carl Barks]]' visie op de clan [[McDuck]] (hij ziet Dagobert als de enige nog levende afstammeling) of de latere bewerkingen hiervan door [[Don Rosa]]. Sommige fans suggereren daarom dat Gideon een bastaardzoon is van [[Fergus McDuck]], die zou zijn geboren tussen de dood van [[Ma McDuck]] in [[1897]] en de dood van Fergus in [[1902]]. Volgens deze visie is Gideon een jongere halfbroer van [[Oom Heisa|Heisa McSnores]], Dagobert Duck, [[Hortensia Duck]] en [[Doortje Duck]].
Gideons bestaan strookt niet met het [[Carl Barks]]-verhaal "Het Geheim van het Oude Kasteel" (1948); hierin zegt Dagobert de laatst levende afstammeling van de McDuck Clan te zijn, en dit zou betekenen dat hij geen levende broers of zussen zou kunnen hebben. Echter, Gideon is niet de enige figuur die deze stelling tegenspreekt; o.a. [[Don Rosa]] sprak de bewering ook tegen, door Dagobert een levende zus te geven in "Een Brief van Thuis".


== Externe links ==
== Externe links ==

Versie van 6 mei 2019 16:04

Gideon Duck
Strippersonage
Stripreeks Verhalen rond Duckstad
Introductie 1956
Antropomorf dier eend
Familie Duck
Portaal  Portaalicoon   Strip

Gideon Duck is een personage uit de wereld van Donald Duck. Hij is door Romano Scarpa bedacht en komt voor het eerst voor in een verhaal uit 1956.

Achtergrond

Gideon is een jongere broer van Dagobert Duck en een oom van Donald Duck. Hij is bedacht door de Italiaanse Disneystriptekenaar Romano Scarpa, en komt vooral voor in Italiaanse verhalen, waar hij de uitgever van de krant De Krekel is. Gideon heeft een gespannen relatie met zijn broer, die een concurrerende krant bezit. Gideon hecht veel waarde aan zijn moralen, en staat erop om het Duckstadse volk met zijn krant alleen de ongefilterde waarheid te geven. Dagobert heeft al vele malen geprobeerd om de krant van zijn broer over te kopen om van de concurrentie af te zijn, maar Gideon weigert elk bod, tot de grote frustratie van Dagobert. Gideon is hiermee (in tegenstelling tot veel andere rivalen als Govert Goudglans of Venijn McSnekke) een van de weinige goudeerlijke concurrenten van Dagobert in de strips, en kan daarmee de wat vilijnere kant van Dagobert naarboven brengen.

Gideons bestaan strookt niet met het Carl Barks-verhaal "Het Geheim van het Oude Kasteel" (1948); hierin zegt Dagobert de laatst levende afstammeling van de McDuck Clan te zijn, en dit zou betekenen dat hij geen levende broers of zussen zou kunnen hebben. Echter, Gideon is niet de enige figuur die deze stelling tegenspreekt; o.a. Don Rosa sprak de bewering ook tegen, door Dagobert een levende zus te geven in "Een Brief van Thuis".

Externe links