Freetown: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Misbruikfilter: Schuttingtaal Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Versie 53791629 van 92.111.224.122 (overleg) ongedaan gemaakt.
Label: Ongedaan maken
Regel 1: Regel 1:
{{Zie dp}}
{{Zie dp}}
{{Infobox plaats in Sierra Leone
{{Infobox plaats in Sierra Leone
| land = Sierra Leone lul
| land = Sierra Leone
| naam = Freetown
| naam = Freetown
| area =
| area =

Versie van 9 mei 2019 15:23

Zie Freetown (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Freetown.
Freetown
Plaats in Sierra Leone Vlag van Sierra Leone
Freetown (Sierra Leone)
Freetown
Coördinaten 8° 29′ NB, 13° 13′ WL
Algemeen
Inwoners
(2004)
1.070.200
Foto's
Freetown
Freetown
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Freetown is de hoofdstad van het West-Afrikaanse land Sierra Leone. De stad is een havenplaats aan de Atlantische Oceaan. De economische ontwikkeling van Freetown draait grotendeels rond zijn haven. Belangrijk is de verpakking van vis, rijst, de raffinage van aardolie, het slijpen van diamant en de productie van sigaretten. Freetown is de locatie van de Universiteit van Sierra Leone, Fourah Bay College.

Geschiedenis

Het gebied werd vanaf 1787 bewoond door bevrijde slaven uit Engeland, een filantropisch en abolitionistisch initiatief van de Sierra Leone Company. In 1792 werd Freetown gesticht door Afro-Amerikaanse ex-slaven uit Nova Scotia, onder leiding van Thomas Peters. In 1800 kwamen daar Jamaicaanse Marrons bij en vanaf 1807, toen de Britten de slavenhandel afschaften, kwamen er met regelmaat bevrijde Afrikanen bij die waren bevrijd van slavenschepen. Afstammelingen van deze kolonisten zijn bekend als Creolen of Krio.

Van 1808 tot 1874 was de stad de hoofdplaats van Brits-West-Afrika en tevens een Britse kroonkolonie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderhield Engeland een marinebasis bij Freetown.

In de stad werd aan het eind van de jaren negentig zwaar gevochten. De stad werd de basis van militairen van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, die president Ahmad Tejan Kabbah terug aan de macht wilden brengen in 1998. Later werden deze militairen zonder succes aangevallen door rebellen van het Verenigd Revolutionair Front.

Toerisme

Freetown kent een unieke en rijke historie en daardoor tal van trekpleisters zoals de Cotton Tree in het oude centrum, de Law Court (rechtbank), de Slave Gate, de Portuguese Steps, St John's Maroon Church (gebouwd door de Jamaicaanse Marrons rond 1820), de Anglicaanse St George's Cathedral (1828), de Foulah Town Moskee (gebouwd rond 1830) en de Rooms-katholieke Sacred Heart Cathedral. In het Sierra Leone Museum vindt men onder andere een replica van de Ruyter Steen uit 1664, met een inscriptie van de Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter.

Verder vindt men in Freetown een uitgebreid uitgaansleven, diverse kleurrijke markten en een breed assortiment aan eetgelegenheden.

Geboren

Websites over Freetown

Zie de categorie Freetown van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.