Regering-Janson: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
AGL (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
openingszin verbeterd
Regel 1: Regel 1:
De '''regering''', geleid door de liberaal [[Paul-Emile Janson|Paul-Emile '''Janson''']] regeerde van [[23 november]] [[1937]] tot [[13 mei]] [[1938]] en was een driepartijenregering, die bestond uit 3 liberalen, 6 ministers van de [[Katholiek Verbond van België|Katholieke Partij]], 6 van de [[Belgische Werkliedenpartij|BWP]] en één technicus. Het was de eerste regering sinds [[1884]] waarbij géén lid van de Katholieke Partij aan het hoofd stond, en het zou duren tot [[1999]], vooraleer opnieuw een liberaal [[eerste minister]] werd ([[Guy Verhofstadt]]).
De '''Regering-Janson''' was de Belgische regering van [[23 november]] [[1937]] tot [[13 mei]] [[1938]], geleid door de liberaal [[Paul-Emile Janson|Paul-Emile '''Janson''']]. Het was een driepartijenregering, die bestond uit drie liberalen, zes ministers van de [[Katholiek Verbond van België|Katholieke Partij]], zes van de [[Belgische Werkliedenpartij|BWP]] en één technicus. Het was de eerste regering sinds [[1884]] waarbij géén lid van de Katholieke Partij aan het hoofd stond, en het zou duren tot [[1999]], vooraleer opnieuw een liberaal [[eerste minister]] werd ([[Guy Verhofstadt]]).


{| class="wikitable"
{| class="wikitable"

Versie van 14 jun 2019 15:32

De Regering-Janson was de Belgische regering van 23 november 1937 tot 13 mei 1938, geleid door de liberaal Paul-Emile Janson. Het was een driepartijenregering, die bestond uit drie liberalen, zes ministers van de Katholieke Partij, zes van de BWP en één technicus. Het was de eerste regering sinds 1884 waarbij géén lid van de Katholieke Partij aan het hoofd stond, en het zou duren tot 1999, vooraleer opnieuw een liberaal eerste minister werd (Guy Verhofstadt).

Minister Naam Partij
Premier Paul-Emile Janson liberalen
Buitenlandse Zaken Paul-Henri Spaak BWP
Binnenlandse Zaken Octave Dierckx liberalen
Justitie Charles du Bus de Warnaffe Katholieke Partij
Financiën Hendrik De Man BWP
Landbouw Hubert Pierlot Katholieke Partij
Openbare Werken Joseph Merlot BWP
Arbeid en Sociale Voorzorg Achille Delattre BWP
Economische Zaken en Middenstand Philip Van Isacker Katholieke Partij
Openbaar Onderwijs Julius Hoste liberalen
Verkeerswezen Hendrik Marck Katholieke Partij
PTT Désiré Bouchery BWP
Landsverdediging Henri J. Denis technicus
Koloniën Edmond Rubbens Katholieke Partij
Openbare Gezondheid Arthur Wauters BWP

Herschikkingen