Animatie (media): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
51 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Versie 53927590 van Kadeike (overleg) ongedaan gemaakt.
k (geen URL in doorlopende tekst)
Label: Ongedaan maken
(Versie 53927590 van Kadeike (overleg) ongedaan gemaakt.)
Label: Ongedaan maken
Enkele pioniers van het genre waren [[Winsor McCay]] (''Gertie the Dinosaur'', 1914) en [[Eadweard Muybridge]]. In Japan verscheen de allereerste vorm van [[anime]] rond 1917. In 1926 beleefde ''Die Abenteuer des Prinzen Achmed'' van Lotte Reiniger, de eerste avondvullende animatiefilm (gemaakt met knippatronen), zijn première in Berlijn. In 1928 verscheen Walt Disney's ''Steamboat Willie'', het debuut van Mickey Mouse, een van de eerste tekenfilms met geluid.
 
[https://www.pitchparrot.com/animatie-laten-maken Animatie] beleeft nieuwe hoogtijdagen omdat computers veel techniek overnemen. Het is altijd al een kunstvorm geweest waarin techniek een belangrijke rol speelde.
 
De huidige generatie [[animatiefilmmakers]] maakt veel gebruik van de computer. Hierdoor is een heel nieuw animatiefilmgenre ontstaan genaamd [[3D-computeranimatie]]. ''Luxo Jr.'' uit 1986 van John Lasseter ([[Pixar Animation Studios|Pixar]]) is de eerste film die door een computer geanimeerd is. De film ''[[Toy Story (film)|Toy Story]]'' (ook van Pixar) is de eerste computergegenereerde avondvullende film. Enkele andere voorbeelden van computergegenereerde films zijn ''[[Shrek (film)|Shrek]]'' en ''[[Ice Age (film)|Ice Age]]''.
37

bewerkingen

Navigatiemenu