Aladdin (Disneypersonage): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 43: Regel 43:
Hij wordt verliefd op prinses Jasmine. Zijn tegenstander is de verraderlijke grootvizier [[Jafar]]. Aladdins vaste metgezel is het [[Apen|aapje]] Abu.
Hij wordt verliefd op prinses Jasmine. Zijn tegenstander is de verraderlijke grootvizier [[Jafar]]. Aladdins vaste metgezel is het [[Apen|aapje]] Abu.


Voor de broek van Aladdin baseerde [[Glen Keane]] zich op de broek van [[MC Hammer]] in de clip van ''[[U Can't Touch This]]''.<ref>{{en}}[https://www.throwbacks.com/aladdin-facts/ 10 Facts About 'Aladdin' That Will Make You Fall Off Your Magic Carpet], throwbacks.com, 23 november 2017</ref>
Voor de broek van Aladdin baseerde animator [[Glen Keane]] zich op de broek van [[MC Hammer]] in de clip van ''[[U Can't Touch This]]''.<ref>{{en}}[https://www.throwbacks.com/aladdin-facts/ 10 Facts About 'Aladdin' That Will Make You Fall Off Your Magic Carpet], throwbacks.com, 23 november 2017</ref>


== Acteurs ==
== Acteurs ==

Versie van 7 jul 2019 22:54

Aladdin
Personage uit Aladdin
Standbeeld Aladdin en Jasmine in Ankara Amusement Park, 2007.
(afbeelding op en.wikipedia.org)
Debuut Aladdin
Bedacht door Ron Clements
John Musker
Gespeeld door Adam Jacobs (musical), Mena Massoud
Stemacteur(s) Scott Weinger, Brad Kane (zang), Rick Logan
Persoonsinformatie
Bijnaam Al
Alias Prins Ali Ababwa
Geslacht Man
Leeftijd 18
Nationaliteit Arabisch
Relatiebanden
Ouders Cassim
Huwelijk Jasmine
Kinderen Aziz
Familie Sultan (schoonvader)
Portaal  Portaalicoon   Media

Aladdin is de hoofdpersoon in de tekenfilm Aladdin uit 1992, gemaakt door Walt Disney Pictures.

Hij wordt verliefd op prinses Jasmine. Zijn tegenstander is de verraderlijke grootvizier Jafar. Aladdins vaste metgezel is het aapje Abu.

Voor de broek van Aladdin baseerde animator Glen Keane zich op de broek van MC Hammer in de clip van U Can't Touch This.[1]

Acteurs

De Amerikaanse stem van Aladdin werd in de tekenfilm ingesproken door Scott Weinger, terwijl Brad Kane het zanggedeelte deed. De officiële stem op dit moment[(sinds) wanneer?] is Rick Logan. In het Nederlands is de stem gedaan door Bart Bosch.

In de musicalversie, die in 2011 in première ging op Broadway, speelde Adam Jacobs Aladdin. Mena Massoud vertolkte de rol van Aladdin in de in 2019 uitgekomen liveactionremake.