Utopia 2: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RuedNL (overleg | bijdragen)
Afleveringen geüpdatet
RuedNL (overleg | bijdragen)
Afleveringen geüpdatet
Regel 21: Regel 21:
| einde =
| einde =
| seizoenen = 2
| seizoenen = 2
| afleveringen = 265 (5 juli 2019)
| afleveringen = 270 (12 juli 2019)
| gerelateerd = [[Utopia (televisieprogramma)|Utopia]]<br>[[Utopia (Amerikaans televisieprogramma)|Utopia (Verenigde Staten)]]
| gerelateerd = [[Utopia (televisieprogramma)|Utopia]]<br>[[Utopia (Amerikaans televisieprogramma)|Utopia (Verenigde Staten)]]
| website = http://www.utopiatv.nl
| website = http://www.utopiatv.nl

Versie van 12 jul 2019 20:02

Zie Utopia (televisieprogramma) voor het voorgaande programma.
Utopia 2
Genre Reality
Speelduur per afl. 60 minuten (incl. reclame)
Bedenker John de Mol
Voice-over Jos Bergenhenegouwen
Intromuziek Courage
- Dwight Dissels
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Crailo (Laren)
Gerelateerde series Utopia
Utopia (Verenigde Staten)
Productie
Producent Talpa Producties B.V.
Uitzendingen
Start 4 juni 2018
Afleveringen 270 (12 juli 2019)
Seizoenen 2
Netwerk of omroep SBS6
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Utopia 2 is een Nederlands televisieprogramma dat elke werkdag om 19.30 uitgezonden wordt door SBS6. Het programma is bedacht en ontwikkeld door John de Mol en is het vervolg op het door hem eerder bedachte programma Utopia dat werd uitgezonden van december 2013 tot en met juni 2018.

In het programma verblijft een groep van 15 mensen permanent op een afgesloten terrein dat is uitgerust met camera's, zodat ze voortdurend door de kijkers kunnen worden gevolgd.

Ontstaan

Voorloper

Zie ook: Utopia

Op 31 december 2013 startte het programma Utopia. Vijftien inwoners begonnen op een stuk land met een loods, koeien, kippen en nog wat noodzakelijk spullen. Oorspronkelijk zou het programma een jaar duren, maar door het succes en het oplopende aantal kijkers werd er besloten het programma met een jaar te verlengen en daarna werd het nog meerdere malen verlengd. Het programma eindigde op 31 mei 2018.

Doorstart

Nadat op 30 november 2017 werd bekend gemaakt dat het succesvolle televisieprogramma Utopia verplicht moest stoppen omdat het huurcontract van de gepachte grond afliep, zag het er naar uit dat het doek voor Utopia definitief zou vallen.[1] Echter, op 6 april 2018 werd bekend gemaakt dat het programma een doorstart zou maken en dat resulteerde uiteindelijk in Utopia 2. De deelnemers die in Utopia hebben gezeten, toen bekend werd gemaakt dat het programma zou stoppen, mogen zich opnieuw aanmelden voor dit vervolg.[2] Het programma heeft tevens een andere intro. Deze heet "Courage" en is ingezongen door Dwight Dissels.

Opzet

Start van het programma

Het programma begint met vijf inwoners die ieder een gevulde kist met spullen van thuis mee mogen nemen. Deze inwoners worden gedurende het programma aangevuld met nieuwe inwoners totdat het maximum van vijftien inwoners is bereikt. De inwoners beginnen op een leeg terrein zonder water- en elektriciteitsleidingen. Het enige waar de inwoners over beschikken zijn een aantal houten planken, een telefoon met 25 euro beltegoed en 250 euro cash. Daarnaast ligt er op het terrein een klein meertje en staan er een aantal bomen.[3] Op 31 mei 2018 traden de eerste inwoners het beloofde land op en de eerste uitzending op tv werd uitgezonden op 4 juni 2018.[4]

Nominaties

Om de acht weken moeten de inwoners gaan nomineren, tijdens de nominatie mag elke inwoner drie stemmen verdelen of vol geven op een inwoner die hij/zij het liefst ziet vertrekken. De drie inwoners met de meeste stemmen komen op de bank te zitten, hierna komen er twee inwoners binnen met een tijdelijk visum die vier dagen in Utopia 2 verblijven. Hierna kiezen de andere inwoners wie van de twee de nieuwe inwoner wordt. De andere tijdelijke inwoner verlaat hierna het terrein. De nieuwe inwoner mag vervolgens kiezen wie het programma moet verlaten. De eerste nominaties waren in september 2018.

Uitzendingen

De gebeurtenissen op het terrein kunnen gevolgd worden via nieuwsberichten en de livestreams op de website, een app en de sociale media. Men kan tegen betaling een dag-, week- of maandabonnement afsluiten waarmee men toegang krijgt tot alle beschikbare informatie. De afleveringen duren inclusief reclame één uur en worden elke werkdag uitgezonden van 19.30 tot en met 20:30 uur op SBS6. De uitzending lopen circa twee a drie dagen achter met de opnames.

Controverse

Op 4 maart 2019 kwam in de avond de politie het Utopia 2 terrein op. Een oud-deelnemer had de politie gebeld omdat hij volgens zijn idee een verontrustende brief van zijn vriendin, deelneemster Lotus, had ontvangen. Zij had in deze brief geschreven dat ze het gevoel had dat ze tegen haar wil in moest deelnemen aan het programma en ze dacht dat ze van de makers het programma niet vrijwillig mocht verlaten. De politie constateerde na een gesprek met de makers en nadat zij het reglement van het programma hadden in gezien al snel dat dit niet het geval was. Volgens het reglement van Talpa mogen deelnemers aan Utopia 2 het programma te allen tijde vrijwillig verlaten, gebeurt dit binnen 15 maanden na binnenkomst dan krijgen ze alleen hun betaalde borg niet terug. Nadat de politie het terein verliet besloot Lotus direct uit het programma te stappen.[5][6]

Trivia

Externe link