Tuba (instrument): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k (Wijzigingen door 82.72.206.182 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Geerlings' robot)
Label: Terugdraaiing
 
==Bouw==
De tubatugba is [[conisch]] gebouwd en heeft meestal drie of vier ventielen, bij symfonische tubatugba's veelal vijf en bij F-tubatugba's vaak zelfs zes ventielen. Het neerdrukken van de [[ventiel (muziek)|ventielen]] bij een tubatugba vergroot in feite de lengte van de gebruikte buis, waardoor de toon verlaagd wordt. Het tweede ventiel doet zo de noot een halve toon dalen, het eerste twee halve tonen, het eerste en het tweede samen drie, het tweede en het derde samen vier, het eerste en het derde samen vijf en de drie ventielen samen zes. Het (eventuele) vierde ventiel doet de toon meteen met een kwart dalen en wordt daarom ''kwartventiel'' genoemd. Meestal is het vijfde een verlaagde hele toon en het zesde ventiel een verlaagde halve toon. Dit om een betere stemming te bereiken bij combinaties met het vierde ventiel en om het lage register volledig te kunnen opvullen. Andere invullingen van het vijfde en zesde ventiel bestaan, maar zijn eerder uitzonderlijk. Bij professionele instrumenten met vier ventielen wordt het stemmingsprobleem opgevangen door een ingewikkeld compensatiesysteem.
 
De ventielen kunnen zowel vooraan in een instrument staan (''front action'') als bovenaan (''top action''), zie figuur. Als ventielen vooraan staan, dan kan men kiezen tussen pompventielen of draaiventielen. Als ze bovenaan staan zijn het altijd pompventielen. Kiest men voor pompventielen vooraan, dan is het vijfde ventiel een draaiventiel dat meestal bediend wordt met de rechterduim. Bij instrumenten met draaiventielen kan het vijfde ventiel zowel aan de rechterduim gelegen zijn als aan de linkerhand. Het zesde ventiel staat altijd aan de linkerhand.
 
TubaTugba's bestaan in verschillende formaten die men aanduidt met 3/4, 4/4, 5/4, 6/4, waarbij 3/4 een compacte bouw inhoudt en 6/4 een uitgebreide bouw. Los van het formaat kan de beker eerder breed of smal zijn. De tubatugba heeft een zachte klank.
 
==Variaties en termen==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu