Gijsbert Franco von Derfelden van Hinderstein: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB
(0 bron(nen) gered en 1 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.5.1))
k (https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
'''Gijsbert Franco baron von Derfelden van Hinderstein''' ([[Utrecht (stad)|Utrecht]], [[12 juli]] [[1783]] - Utrecht, [[17 mei]] [[1857]]), [[Heer (feodalisme)|heer]] van [[Hinderstein]] en Snellenburg, was een [[cartograaf]]. Zijn naam werd tot voor kort voornamelijk verbonden met twee gedrukte kaarten: de [[Kaart van de Rivier de Lek Benedendams... (1824)]] en de [[Algemeene Kaart van Nederlandsch Oost-Indië (1842)]].
 
==Biografie==
Tot de erfenis behoorden als onroerende goederen een viertal huizen in de
stad Utrecht, twee buitenplaatsen, vijf boerderijen en een aantal losse kavels aan landerijen in de provincie Utrecht.
Met een korte onderbreking woonde Von Derfelden van 1809 tot 1843 op zijn buiten 'Snellenburg' te [[Benschop (dorp)|Benschop]] bij [[IJsselstein]]. Daar was het dat hij zijn cartografische hobby op professionele wijze beoefende.
 
In 1815 werd hij door koning [[Willem I der Nederlanden|Willem I]] als een van de acht adellijke personen van buitenlandse herkomst benoemd tot lid van de [[Ridderschap (instituut)|Ridderschap]] van Utrecht; namens dit instituut werd hij in 1829 gekozen in de [[Provinciale Staten (Nederland)|Provinciale Staten]] van Utrecht.
*vanaf 1832 lid van het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen.
*vanaf 1836 corresponderend lid van het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen.
Na zijn dood werd in 1858 zijn bibliotheek geveild; de catalogus bevatte 2299 kavels en was op dat moment ééneen van de grootste verzamelingen aan boeken over geografie, contemporaine atlassen en kaarten in Nederland.
 
Von Derfelden was bevriend met ex-gouverneur-generaal [[Godert van der Capellen|Van der Capellen]], die waarschijnlijk op Von Derfeldens voordracht in 1827 als membre de la Société de Géographie werd toegelaten. Van der Capellen leverde ook een belangrijke bijdrage aan de [[Algemeene Kaart van Nederlandsch Oost-Indië (1842)]]. Bij zijn reizen naar Parijs heeft Van der Capellen ook een aantal malen namens Von Derfelden post meegenomen voor de Société de Géographie.
Er zijn aanwijzingen dat Von Derfelden en Van der Capellen ca.1830 hebben overwogen om een nieuwe kaart van Japan te vervaardigen. Daarvan is echter niets gekomen.
 
Naast zijn cartografische activiteiten hield Von Derfelden zich bezig met geografische kwesties van allerlei aard, bijvoorbeeld de grens tussen Europa en Azië, de bronnen van de [[Nijl]] en de standaardisering van de [[nulmeridiaan]]. Over deze en dergelijke zaken correspondeerde hij met de Société te Parijs.
231.442

bewerkingen

Navigatiemenu