Astana (stad): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 127: Regel 127:
[[Categorie:Geplande stad]]
[[Categorie:Geplande stad]]
[[Categorie:District van Kazachstan]]
[[Categorie:District van Kazachstan]]
[[Categorie:Noersoeltan| ]]
[[Categorie:Nur-Sultan| ]]

Versie van 31 jul 2019 09:24

Astana (Nur-Sultan)
Нұр-Сұлтан
Stad in Kazachstan Vlag van Kazachstan
Vlag van Astana (Nur-Sultan) Нұр-Сұлтан
Wapen van Astana (Nur-Sultan) Нұр-Сұлтан
Astana (Kazachstan)
Astana
Situering
Qala Noersoeltan
Coördinaten 51° 11′ NB, 71° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte 797,33[1] km²
Inwoners
(2018)
1.035.537
(1299 inw./km²)
Hoogte 338 m
Overig
Tijdzone +6
KATO-code[2] 750000000
Foto's
Centrum van Nur-Sultan
Centrum van Nur-Sultan
Ak Orda
Ak Orda
Portaal  Portaalicoon   Azië

Nur-Sultan[3] of Noersoeltan (Kazachs: Нұр-Сұлтан, Russisch: Нур-Султан, voorheen Astana, Akmolinsk, Tselinograd en Aqmola geheten) is de hoofdstad van Kazachstan, gelegen aan de rivier Isjim, in Noord-Kazachstan, in een vlak steppegebied.

De stad, die 1.035.537 inwoners telt, is sinds 1997 de hoofdstad van Kazachstan en de Turkse Raad. De stad is genoemd naar Noersoeltan Nazarbajev, de eerste president van Kazachstan.

Geschiedenis

De stad werd in 1824 gesticht door Siberische Kozakken als een fort aan de bovenloop van de rivier Isjim. De stad kreeg de naam Akmolinsk. In 1961, werd de stad hernoemd tot Tselinograd en tot hoofdstad uitgeroepen van het Sovjetterritorium van de "Maagdelijke Gronden" (in het Russisch: "tselina"). Dit geschiedde in het kader van een campagne van Nikita Chroesjtsjov om op grote schaal steppegrond tot landbouwgrond te ontginnen.

Nadat Kazachstan onafhankelijk was geworden, werden de stad en het omliggende territorium hernoemd tot Aqmola ("Witte Grafsteen", 1991). In 1994 werd de stad aangewezen als de toekomstige hoofdstad van het nieuwe onafhankelijke land. De stad kreeg, nadat zij in 1997 hoofdstad werd in plaats van Alma-Ata, haar nieuwe naam Astana. Er worden verschillende redenen aangegeven voor de verplaatsing van de hoofdstad naar een stad in het centrum van de Kazachse steppe. Sommigen menen dat het doel was om een betere controle te krijgen over het hoofdzakelijk door Russen bewoonde noorden van het land, teneinde eventuele strevingen tot afscheiding te voorkomen. Anderen beweren dat hiermee een strategisch doel beoogd wordt: de hoofdstad te verplaatsen naar een locatie die verder af ligt van de grens met het volkrijkste land ter wereld; Alma-Ata ligt namelijk op slechts 250 km van de grens met China. Het besluit tot verplaatsing van de hoofdstad zou ook een symbolische betekenis kunnen hebben, waarbij de stichter der natie (president Nazarbajev) in de voetsporen zou willen treden van Atatürk, die de hoofdstad van Turkije verplaatste naar Ankara.

Sinds de verhuizing zijn er gigantische bouwprojecten van start gegaan in de nieuwe hoofdstad, omdat het niet ontbrak aan inkomsten uit aardolie. Er werden in sneltempo gebouwen voor de ministeries, een groot presidentieel paleis, vele parken en monumenten opgericht. President Nazarbajev wilde van de stad niet alleen het centrum van Kazachstan maken, maar ook dat van heel Centraal-Azië. De overheersende stijl van de nieuwe gebouwen is een etno-postmodernisme naar het voorbeeld van Albert Speer. Internationaal bekende architecten als Norman Foster en Kisho Kurokawa kregen ook opdrachten voor grote projecten.

Op 22 maart 2019 werd de stad hernoemd tot Nur-Sultan, ter ere van president Noersoeltan Nazarbajev die op diezelfde dag aftrad. De nieuwe president Kassym-Jomart Tokajev heeft het plan bedacht op 21 maart, een dag later is het goedgekeurd door het parlement. Sindsdien heet de stad Nur-Sultan. Er waren de eerste dagen flink wat protesten, sommige inwoners vonden de naam van de stad een verheerlijking voor de ex-president. De stad heeft bijna 21 jaar Astana geheten.

Demografie

Nur-Sultan telt 1.029.556 inwoners (2017);[4] meer dan het dubbele van de 493.000 inwoners die de stad in 2002 telde.[5]

De etnische achtergrond van de inwoners was per september 2014:

Economie

Bestand:The central office of the National Chamber of Entrepreneurs of Kazakhstan.jpg
Emerald Towers business center is het hoogste gebouw in Nur-Sultan

Nur-Sultan vormt een speciale economische zone, met bepaalde vrijstellingen. De overheidssector is de voornaamste vorm van economische activiteit. Er wordt op dit moment veel gebouwd in de hoofdstad, aangezien de staat veel olie-inkomsten genereert.

Transport

De Internationale Luchthaven Noersoeltan is, net als heel de nieuwe stad, ontworpen door de Japanse architect Kisho Kurokawa. Verder wordt er gewerkt aan een metrosysteem.

De stad is ook een centraal knooppunt voor het treinverkeer. Vanuit de hoofdstad zijn de belangrijkste Kazachse steden te bereiken. Daarnaast zijn er verbindingen met China, Rusland, Kirgizië, Oekraïne en Oezbekistan.

Bezienswaardigheden

  • de moderne regeringswijk
  • de oevers van de Isjim
  • het Ak Orda, het presidentiële paleis
  • de Khan Satyr
  • het oceanarium
  • het islamitisch centrum
  • de rooms-katholieke kathedraal
  • de markthal
  • het Historisch Museum van Kazachstan
  • de Piramide van Vrede
  • de Bajterek

Expo 2017

De wereldtentoonstelling van 2017 werd van 10 juni tot en met 10 september 2017 gehouden in het toenmalige Astana. Het onderwerp was Toekomstige energie.

Sport

Diverse grote ondernemers besloten in 2006 samen de professionele wielerploeg Astana, met de bekende wielrenner Aleksandr Vinokoerov, te gaan sponsoren onder de stadsnaam. De ploeg komt onder meer uit in de Ronde van Frankrijk.

In 2011 werden de Aziatische Winterspelen georganiseerd in het toenmalige Astana en Alma-Ata.

In Nur-Sultan staat de zeer moderne overdekte ijsbaan Sportpaleis Alau. In 2015 werd er geschaatst voor het WK Sprint. De hal werd in hetzelfde jaar in augustus gebruikt voor het WK judo.

Astana FK is de belangrijkste voetbalclub van de stad en speelt haar wedstrijden in de Astana Arena. De club is meervoudig landskampioen en bekerwinnaar van Kazachstan.

Geboren

Partnersteden

Nur-Sultan heeft de volgende partnersteden:

Zie de categorie Nur-Sultan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.