Gemaal Vissering: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
1 bron(nen) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.5.1)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 6: Regel 6:
| oorspronkelijke functie = [[Gemaal (waterbouw)|Gemaal]]
| oorspronkelijke functie = [[Gemaal (waterbouw)|Gemaal]]
| gebruik = [[Gemaal (waterbouw)|Gemaal]]
| gebruik = [[Gemaal (waterbouw)|Gemaal]]
| start = 1938-1942
| start = 1938
| gereed =
| gereed =
| opening = [[1942]]
| opening = [[1942]]

Versie van 19 aug 2019 14:21

Gemaal Vissering
Gemaal Vissering
Locatie
Locatie Urk
Adres Domineesweg 33E, 8321DZ UrkBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 39′ NB, 5° 36′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Gemaal
Huidig gebruik Gemaal
Start bouw 1938
Opening 1942
Architectuur
Bouwstijl Functionalisme (architectuur)
Bouwinfo
Architect Dirk Roosenburg
Eigenaar Waterschap Zuiderzeeland
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 515898
Detailkaart
Gemaal Vissering (Nederland)
Gemaal Vissering
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Gemaal Vissering is een gemaal op Urk in de Nederlandse Noordoostpolder.

Het gemaal Vissering is vernoemd naar meester Gerard Vissering, president van De Nederlandsche Bank en voorzitter van de Zuiderzeevereniging van 1919 tot 1937. Het gemaal bemaalt, samen met Gemaal Buma nabij Lemmer, de lage afdeling van de Noordoostpolder. De lage afdeling heeft een oppervlakte van ca. 39.000 ha. en een streefpeil van NAP -5.75 m. Zomerpeil en NAP -5.85 m. Winterpeil. Het gemaal pompt water uit de Urkervaart naar het IJsselmeer.

Pompen en motoren

De pompinstallatie bestaat uit drie verticale centrifugaalpompen, twee die 120 omwentelingen per minuut maken en een van 117 omwentelingen per minuut. De totale capaciteit van het gemaal is ca. 2320 m3, per minuut. Twee pompen hebben een vermogen van elk 800 m3 en de derde kan 720 m3 per minuut verwerken.

In 1998/1999 zijn twee Werkspoor-dieselmotoren na een dienstverband van meer dan vijftig jaar vervangen door nieuwe gasmotoren. De nog in bedrijf zijnde dieselmotor, een MAN 12 cilinder met een vermogen van 1.110 kW dateert uit 1983 en is semiautomatisch. Op termijn zal ook deze dieselmotor worden vervangen door een gasmotor.

Elektriciteit

De automatisch gestuurde 16 cilinder- gasmotoren hebben elk een vermogen van 1110 kW bij 1.500 omwentelingen per minuut en kunnen in perioden dat er niet behoeft te worden gemalen een dynamo aandrijven voor het opwekken van elektriciteit.

Het gemaal Vissering kan dan ook worden aangemerkt als een kleine elektriciteitscentrale, dat is voor een gemaal uniek in Nederland. De opgewekte elektriciteit wordt tegen vergoeding aan het net geleverd. Door de in bedrijf zijnde motoren warmte vrij die als restwarmte door middel van een buizenstelsel naar het nabijgelegen industrieterrein wordt getransporteerd. Deze restwarmte wordt verkocht aan bedrijven op het terrein. De warmte wordt onder meer gebruikt voor productieprocessen, ruimteverwarming en koeling via warmteabsorptiemachines.

Besparing

De warmtelevering betekent een totale energiebesparing van 600.000 m3 aardgas op jaarbasis. Een verdere uitbreiding van het net behoort in de toekomst tot de mogelijkheden.

Bij stroomuitval start automatisch een dieselnoodstroomaggregaat. Dit aggregaat levert binnen 10 seconden spanning aan het gemaal zodat de bemalinginstallatie doorgaat. Het noodstroomaggregaat heeft een vermogen van 70 kVA. Dat is voldoende voor het gemaal inclusief de persschuiven, kroosreiniger, terreinverlichting en eventueel de sluis.

Externe link