Atrioventriculaire kleppen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 22: Regel 22:
| DorlandsSuf =
| DorlandsSuf =
}}
}}
Onder de '''atrioventriculaire kleppen''' of '''valvae atrioventriculares'''<ref name="FCAT">Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998). ''Terminologia Anatomica''. Stuttgart: Thieme</ref> worden de [[hartklep]]pen verstaan tussen de beide [[Atrium (hart)|atria]] of boezems en de beide [[Ventrikel (hart)|ventrikels]] of hartkamers.
De '''atrioventriculaire kleppen''' of '''valvae atrioventriculares'''<ref name="FCAT">Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998). ''Terminologia Anatomica''. Stuttgart: Thieme</ref> zijn de [[hartklep]]pen tussen de beide [[Atrium (hart)|atria]] of boezems en de beide [[Ventrikel (hart)|ventrikels]] of hartkamers. De AV-klep tussen de linkerkamer en de linkerboezem is de [[mitralisklep]], terwijl die tussen de rechterkamer en de rechterboezem de [[tricuspidalisklep]] is.

==Naam==
*de [[mitralisklep]] tussen de linkerkamer en de linkerboezem
*de [[tricuspidalisklep]] tussen de rechterkamer en de rechterboezem


==Eerste harttoon==
==Eerste harttoon==

Versie van 1 sep 2019 01:25

Atrioventriculaire klep
Valva atrioventricularis
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De atrioventriculaire kleppen of valvae atrioventriculares[1] zijn de hartkleppen tussen de beide atria of boezems en de beide ventrikels of hartkamers. De AV-klep tussen de linkerkamer en de linkerboezem is de mitralisklep, terwijl die tussen de rechterkamer en de rechterboezem de tricuspidalisklep is.

Eerste harttoon

Aan het begin van de systole sluiten beide atrioventriculaire kleppen en wordt de eerste harttoon gehoord. Tijdens de systole houden de beide kleppen het bloed tegen dat terug zou vloeien naar de atria.

Doordat de druk links zes keer zo hoog is als rechts, raakt de mitralisklep vaker beschadigd dan de tricuspidalisklep.

Literatuurverwijzingen

  1. Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme