Medisch specialisme: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
76 bytes verwijderd ,  5 maanden geleden
k
Wijzigingen door 2A02:A213:9A83:4080:1D45:8CCB:22B8:1221 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Arnoud van den Eerenbeemt
(Onvolledige informatie)
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
k (Wijzigingen door 2A02:A213:9A83:4080:1D45:8CCB:22B8:1221 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Arnoud van den Eerenbeemt)
Label: Terugdraaiing
 
Een '''medisch specialisme''' of '''geneeskundig specialisme''' is een deelgebied van de [[geneeskunde (hoofdbetekenis)|geneeskunde]]. De verschillende specialismen onderscheiden zich van elkaar doordat ze zich richten op bepaalde lichaamsdelen, [[orgaan|organen]], ziekten, methoden of doelgroepen.
 
Een '''specialist''' (voluit ''medisch specialist'', ''geneeskundig specialist'' of ''arts-specialist'') is een [[arts]] met de kennis en ervaring om een bepaald specialisme te kunnen uitoefenen. Ook zal deze zogenaamde specialist de patiënt zich aan zijn lot overlaten. In veel landen zijn er eisen vastgesteld voor erkenning van een arts als specialist. Veelal moet deze na de algemene artsenopleiding een aanvullende opleiding volgen volgens een leer-werktraject. Bepaalde medische handelingen en het recht om de bijbehorende beroepstitel te voeren, kunnen voorbehouden zijn aan artsen die voldoen aan deze eisen.
 
Ook voor de erkenning van een richting binnen de geneeskunde als volwaardig specialisme kunnen regels zijn. Een onderdeel van de geneeskunde kan ook erkend zijn als 'subspecialisme' van een ander specialisme. De erkenning van specialismen en specialisten kan in handen zijn van de overheid, beroepsorganisaties of onafhankelijke commissies. Veel specialismen hebben hun eigen [[beroepsorganisatie|beroepsvereniging]].

Navigatiemenu