The Big Short: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3.704 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
(→‎Verhaal: short gaan)
| extra portaal = Verenigde Staten
}}
'''''The Big Short''''' is een [[Verenigde Staten|Amerikaanse]] biografische film uit [[Film in 2015|2015]] aanloop naar de [[kredietcrisis]] van 2007, geschreven en geregisseerd door [[Adam McKay]] en gebaseerd op het gelijknamig boek van [[Michael Lewis (auteur)|Michael Lewis]]. Het is een [[Ensemblefilm|mozaïekfilm]] over verschillende personen uit de Amerikaanse bankwereld die de kredietcrisis hebben zien aankomen en hierop geanticipeerd hebben door te speculeren op de verwachtte stagnerende [[vastgoed|huizenmarkt]] en de [[hausse|kredietzeepbel]] die barstte. De verhalen zijn echt gebeurd maar wel aangepast, gedramatiseerd en komischer gemaakt. Het thema van de film is de onwetendheid (of onwil) van de [[Financiële dienstverlening|financiële sector]] om een crisis te zien aankomen terwijl de tekens er wel zijn en over hoe enkelen met een realistische blik rijk zijn geworden. De film ging in première op 12 november op het ''[[American Film Institute|AFI Fest'']].
 
== Verhaal ==
De film vertelt over de [[kredietcrisis|financiële crisis]] in de jaren 2007 tot 2010 in de Verenigde Staten ten gevolge van de stagnerende [[vastgoed|huizenmarkt]] en de [[hausse|kredietzeepbel]] die barstte. Er zijnheeft drie onafhankelijke waargebeurde verhaallijnen, die elk een bepaald aspect van de op handen zijnde crisis accentueren. Thema is dat je rijk kunt worden als je een crisis ziet aankomen. In dit geval betreft het de Amerikaanse huizenmarkt.
 
=== Michael Burry ===
''Michael Burry'' was de manager van een [[hedgefonds]] waarbij hij grote vrijheid had om naar eigen inzicht te beleggen. Hij ziet op een gegeven moment dat de grote hoeveelheid [[Rommelhypotheek|rommelhypotheken]] (hypotheken die mensen nooit zullen kunnen afbetalen) moet gaan instorten. Hij benadert een aantal grote banken om een nieuw soort [[credit default swap]] te ontwikkelen die hij dan koopt. De banken zien het risico dat ze lopen niet in en zijn graag bereid om het product aan hem te verkopen. Omdat hij inziet dat de banken zelf ook een groot gevaar lopen wil hij dat de banken hem ook een garantie geven op uitbetaling in het geval van een [[faillissement]] van de bank. In de aanloop naar de crisis heeft hij grote moeite om zijn investeerders te blijven overtuigen. Hij verbiedt investeerders om geld terug te vorderen (waar hij toe bevoegd is) en uiteindelijk boekt zijn fonds een winst van $2,69 miljard dollar.
 
=== FrontPoint Partners en Jared Vennett ===
''Jared Vennett'' (in werkelijkheid ''Greg Lippmann'') is een bankier bij de [[Deutsche Bank]] die zaken doet met Michael Burry. Doordat hij bij vergissing naar het hedgefonds ''Frontpont Partners'' belt en hen daarmee op het spoor zet besluit hij met hen samen te gaan werken. Hij legt hen uit dat de [[Collateralized debt obligation]] (bundels van hypotheken met verschillende [[Credit score|kredietwaardigheid]]) geen veilige belegging zijn ook al hebben ze een AAA-rating. Het kost tijd om hen te overtuigen en de medewerkers van het fonds gaan op onderzoek uit. Ze bezoeken woonwijken waar mensen massaal hun huis te koop zetten terwijl de makelaars spreken van een tijdelijke dip, mensen die huizen kopen met geleend geld tegen lage rente die niet beseffen in de problemen te komen als de rente gaat stijgen en de makelaars die de hypotheken verstrekken en daar bonussen mee verdienen. Ze ontdekken [[belangenverstrengeling]] bij [[kredietbeoordelaar]]s en eenmaal op een bijeenkomst van de [[Securities Industry and Financial Markets Association]] in [[Las Vegas (Nevada)|Las Vegas]] komen ze erachter dat de meeste investeerders geen idee hebben van de tijdbom waar ze op zitten. Enkelen zien het wel en hebben zich ingedekt en zijn zelf stilletjes aan het speculeren geslagen. De fondsmanager besluit groot in te zetten en na de instorting van de markt wacht hij lang, ook gedreven door morele bezwaren, met verkopen waardoor het fonds een winst van één miljard dollar maakt.
 
=== Brownfield Capital ===
''Brownfield Capital'' is een hedgefonds dat opgezet is door twee vrienden die met eigen kapitaal grote winsten hebben gemaakt. Zij krijgen toevallig lucht van de op handen zijnde crisis doordat iemand een folder van Vennett heeft laten rondslingeren. Ze zoeken hulp bij een bevriende belegger die reeds met pensioen is, ''Ben Rickert'', en hij helpt hen om een plan op te zetten. Ook zij bezoeken het congres. Wanneer de markt op instorten staat ontdekken ze dat de kredietbeoordelaars de rating van de belegging hoog houden zodat de banken deze nog kunnen doorverkopen. Ze proberen de pers erbij te halen en hun families te waarschuwen maar niemand gelooft hen. Uiteindelijk stort de markt toch in en verdienen ze tachtig miljoen dollar.
 
== Rolverdeling ==
* {{en}}[http://www.thebigshortmovie.com/ Officiële website]
* {{Link IMDb titel|id=3622082|label=The Big Short}}
 
== Zie ook ==
* [[Margin Call]], een film die ook over de kredietcrisis gaat
 
{{Appendix}}
8.806

bewerkingen

Navigatiemenu