Graduaat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pdebrab (overleg | bijdragen)
→‎Graad: Koppelingen toegevoegd
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele app Bewerking via Android-app
Regel 2: Regel 2:


== Graad ==
== Graad ==
Vanaf 2019 wordt de term ''graduaat'' gebruikt om te verwijzen naar een diploma gehaald op [[onderwijsniveau |onderwijsniveau 5]], voorheen [[HBO5]] genoemd. Graduaatsopleidingen worden aangeboden door hogescholen. Men kan verschillende opleidingen volgen op graduaatsniveau bv. maatschappelijk werk, marketing en programmeren. De opleiding mag maximaal 2 jaar duren en omvat 90 tot 120 [[studiepunten]]. De opleidingen zijn sterk praktijkgericht en bestaan voor minstens 1/3 uit [[werkplekleren]].
Vanaf 2019 wordt de term ''graduaat'' gebruikt om te verwijzen naar een diploma gehaald op [[onderwijsniveau |onderwijsniveau]] 5, voorheen [[HBO]]5 genoemd. Graduaatsopleidingen worden aangeboden door hogescholen. Men kan verschillende opleidingen volgen op graduaatsniveau bv. maatschappelijk werk, marketing en programmeren. De opleiding mag maximaal 2 jaar duren en omvat 90 tot 120 [[studiepunten]]. De opleidingen zijn sterk praktijkgericht en bestaan voor minstens 1/3 uit [[werkplekleren]].


== Oude betekenis ''graduaat'' ==
== Oude betekenis ''graduaat'' ==

Versie van 28 sep 2019 16:23

In het Vlaamse hoger onderwijs kan een graduaatsdiploma worden verkregen na het behalen van voldoende credits. Vroeger sprak men van HBO5-opleiding. Het diploma is gesitueerd op niveau 5 in het hoger onderwijs. Het graduaatsdiploma van vandaag is niet hetzelfde als dat van voor 2005.

Graad

Vanaf 2019 wordt de term graduaat gebruikt om te verwijzen naar een diploma gehaald op onderwijsniveau 5, voorheen HBO5 genoemd. Graduaatsopleidingen worden aangeboden door hogescholen. Men kan verschillende opleidingen volgen op graduaatsniveau bv. maatschappelijk werk, marketing en programmeren. De opleiding mag maximaal 2 jaar duren en omvat 90 tot 120 studiepunten. De opleidingen zijn sterk praktijkgericht en bestaan voor minstens 1/3 uit werkplekleren.

Oude betekenis graduaat

Graduaat was tot 30 juni 2005 ook de benaming van een driejarige opleiding "Hoger onderwijs van het korte type" aan een hogeschool in Vlaanderen, qua niveau vergelijkbaar met het Nederlandse vierjarige hbo. De opleiding bevond zich tussen het niveau secundair onderwijs en het niveau universiteit/"Hoger onderwijs van het lange type". Ze leidde op tot hoog gespecialiseerde beroepsbeoefenaars. Bijvoorbeeld:

  • graduaat logopedie, ergotherapie, kinesitherapie ...
  • graduaat klinische chemie
  • graduaat verpleegkunde
  • graduaat bedrijfsbeheer (met opties: boekhouden, accountancy, marketing, rechtspraktijk ...)
  • graduaat elektronica, mechanica, luchtvaarttechnologie, aspirant-lijnpiloot, autotechniek, elektrotechniek, bedrijfsmechanisatie ...
  • graduaat orthopedagogiek, psychologisch assistent, maatschappelijk werk ...
  • graduaat plastische kunsten, dans ...

Het decreet van de Vlaamse overheid van 4 april 2003 betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen stelt dat diploma’s die de instellingen voor hoger onderwijs met volledig leerplan of de centrale examencommissie hebben verleend vóór het academiejaar 2004-2005, zijn gelijkgeschakeld met de graad van bachelor. De Bologna-hervormingen komen daardoor de internationale herkenbaarheid en de positionering van de vroegere graduaten ten goede.

Een graduaat dat na 2018 uitgereikt wordt, is dus niet hetzelfde als een graduaatsdiploma van vroeger. In de nieuwe organisatie van het hoger onderwijs zijn dat de (professionele) bachelor-opleidingen geworden.

Verwante onderwerpen

Externe link