Murmellius Gymnasium: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dqfn13 (overleg | bijdragen)
k →‎Huidige school: Overbodige woorden verwijderd.
→‎Bekende alumni: Hans Beerekamp toegevoegd aan de oud-leerlingen
Regel 46: Regel 46:


==Bekende alumni==
==Bekende alumni==
Bekende alumni zijn [[muzikant]] [[Thé Lau (muzikant)|Thé Lau]], professor [[Hans Daalder]], [[cabaretier]] [[Diederik van Vleuten]], [[wielrenner]] [[Laurens ten Dam]], de dichters [[Elly de Waard]] en [[Reinout Vreijling]], dirigent [[Lawrence Renes]], [[zanger]]es [[Maan de Steenwinkel]], de taalkundige [[Jan van Steenbergen]] en politiecommissaris [[Tetje de Jong]]. [[Frits Korthals Altes]] heeft ook enige tijd op het Murmellius gezeten, evenals componist/pianist [[Hans Keuning]], en ook [[Hugo Brandt Corstius]], die speciaal voor de lessen Grieks van de latere hoogleraar [[Jan Coenraad Kamerbeek|Kamerbeek]] overkwam vanaf het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium.
Bekende alumni zijn [[muzikant]] [[Thé Lau (muzikant)|Thé Lau]], professor [[Hans Daalder]], [[cabaretier]] [[Diederik van Vleuten]], [[wielrenner]] [[Laurens ten Dam]], de dichters [[Elly de Waard]] en [[Reinout Vreijling]], dirigent [[Lawrence Renes]], [[zanger]]es [[Maan de Steenwinkel]], de taalkundige [[Jan van Steenbergen]], voormalig tv-criticus van het [[NRC Handelsblad]] [[Hans Beerekamp]] en politiecommissaris [[Tetje de Jong]]. [[Frits Korthals Altes]] heeft ook enige tijd op het Murmellius gezeten, evenals componist/pianist [[Hans Keuning]], en ook [[Hugo Brandt Corstius]], die speciaal voor de lessen Grieks van de latere hoogleraar [[Jan Coenraad Kamerbeek|Kamerbeek]] overkwam vanaf het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium.


==Externe links==
==Externe links==

Versie van 30 sep 2019 10:10

Murmellius Gymnasium
Murmellius Gymnasium
Algemeen
Locatie Alkmaar
Opgericht 1904/1933
Type gymnasium
Denominatie openbaar
Bevoegd gezag Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord
Personen
Rector W. van Boxtel
Leraren 64
Studenten 850
Overig
Afkorting het Murmellius
Website http://www.murmellius.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Murmellius Gymnasium is een Nederlands categoriaal gymnasium te Alkmaar.

Geschiedenis

Het gymnasium ziet zichzelf als een voortzetting van de Alkmaarse school waar Johannes Murmellius tussen 1513 en 1517 les heeft gegeven. Naar deze humanist en neo-Latijns dichter is de school ook vernoemd.

Op 16 maart 1904 werd het Stedelijk Gymnasium van Alkmaar opgericht. Op 1 september 1933 kreeg het officieel de naam Murmellius Gymnasium.[bron?]

Huidige school

Het Murmellius Gymnasium is het enige categoriale gymnasium boven het Noordzeekanaal. De school heeft meer dan 850 leerlingen. Deze komen uit heel Noord-Holland. Van de 165 brugklassers uit het jaar 2016-17 kwam ruim een derde (37 leerlingen) uit Alkmaar zelf, een tiende (18 leerlingen) kwam uit het nabijgelegen dorp Bergen, ruim een tiende (20 leerlingen) kwam uit het noordelijk gelegen Heerhugowaard en zeven procent (13 leerlingen) kwam uit het aangrenzende dorp Heiloo. Maar leerlingen komen ook van verder uit Den Helder, Castricum, Limmen, Obdam, Hoorn, Dirkshorn, Schagen en Texel naar het Gymnasium.

De school is een gymnasium waar dus verplicht aandacht is voor Latijn, Grieks en de klassieke cultuur. De school is erg gehecht aan een traditionele schoolcultuur en noemt zich eigentijds klassiek.

Het gymnasium ligt aan de Bergerhout vlak buiten de oude binnenstad van Alkmaar. De school is gebouwd in de stijl van de Delftse School, een stroming binnen het traditionalisme. Door haar hoge klokkentoren, die in de wijde omgeving is te zien, is de school een opvallende verschijning in de stad Alkmaar. Op 13 april 1999 ging de aula van de school in vlammen op. Deze is in 2000 hersteld. Gekoppeld aan deze herstelwerkzaamheden is er een nieuwbouw gekomen, met onder andere een eigen gymzaal.

Tevens is de school in het schooljaar van 2010/2011 volledig verbouwd. De hele school is gerenoveerd en heeft nu een doorloopbrug van het oude naar het nieuwe gedeelte.

De school is een alfa en beta school: In het schooljaar 2016-2017 had vijfenvijftig procent een Natuur en Techniekprofiel, twintig procent een Economie en Maatschappijprofiel, veertien procent van de leerlingen een Cultuur en Maatschappijprofiel en slechts elf procent een Natuur en Gezondheidprofiel. Van de 131 kandidaten in het schooljaar 2016-2017 hebben 120 leerlingen een diploma gekregen. Het slagingspercentage komt daarmee op 91,6. Landelijk gezien scoren ze daarmee nog steeds boven het gemiddelde. Van de 120 geslaagden slaagden 86 ofwel bijna 72% in 2 profielen. 52 geslaagden deden examen in meer vakken dan de vereiste 8 vakken; 42 deden examen in 9 vakken en 10 kandidaten zelfs in 10 vakken. Het gemiddeld cijfer van het Centraal Examen was in 2016 een 6.85 (boven gemiddeld), uitschieters daarbij waren de moderne vreemde talen, Engels, Frans en Duits (met 7.39 gemiddeld).

Het gymnasium heeft zo'n 90 docenten en onderwijsondersteunende medewerkers. Rector is Wim van Boxtel. Hij is begonnen in maart 2018.

In het derde jaar bezoekt de school jaarlijks de provincie Limburg om daar de resten van de Romeinse beschaving te bezoeken. De school onderhoudt relaties met het gymnasium in de Hongaarse stad Tata, en heeft een jaarlijkse uitwisseling met deze stad, met name bedoeld voor mensen uit het vierde jaar. Tata is overigens zusterstad van Alkmaar. Sinds 2009 is er ook een uitwisseling met een school in de Turkse stad Bergama. Bergama is net als Tata een zusterstad van Alkmaar. Ook is er al meer dan tien jaar een uitwisseling met een school in de Franse stad Pouzauges.

In het vijfde jaar ten slotte bezoeken de leerlingen de stad Rome. Jaarlijks organiseert de school een schooltoneel. Ook wordt door leerlingen jaarlijks de International Model United Nations of Alkmaar, een simulatie van de VN, georganiseerd.

Het Murmellius Gymnasium werkt samen met andere Noord-Hollandse scholen op bestuurlijk niveau, binnen de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord.

Bekende alumni

Bekende alumni zijn muzikant Thé Lau, professor Hans Daalder, cabaretier Diederik van Vleuten, wielrenner Laurens ten Dam, de dichters Elly de Waard en Reinout Vreijling, dirigent Lawrence Renes, zangeres Maan de Steenwinkel, de taalkundige Jan van Steenbergen, voormalig tv-criticus van het NRC Handelsblad Hans Beerekamp en politiecommissaris Tetje de Jong. Frits Korthals Altes heeft ook enige tijd op het Murmellius gezeten, evenals componist/pianist Hans Keuning, en ook Hugo Brandt Corstius, die speciaal voor de lessen Grieks van de latere hoogleraar Kamerbeek overkwam vanaf het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium.

Externe links

Zie de categorie Murmellius Gymnasium (Alkmaar) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.