Pauline Oliveros: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.926 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
{{wiu2}}
{{Infobox artiest
| naam = Pauline Oliveros
 
== Biografie ==
Oliveros studeerde van 1949 tot 1952 in Houston en van 1954 tot 1956 in [[San Francisco]] en ze nam privéles bij [[Robert Erickson]]. Vanaf 1961 werkte ze met [[Steve Reich]], [[Terry Riley]], [[Ramon Sender]] en [[Morton Subotnick]] aan het San Francisco Tape Music Center. Van 1967 tot 1981 was ze directrice van het Center for Music Experiment aan de [[Universiteit van Californië - San Diego]].
 
In 1985 richtte ze The Pauline Oliveros Foundation op in [[Kingston (New York)|Kingston]]. Met het in de stichting gewortelde programma ''Deep Listening'' en de Deep Listening Band schiep ze een verbinding van meditatie en muziek. In 2005 ontstond uit de stichting het Deep Listening Institute. Op 9 juni 2014 maakte het [[Rensselaer Polytechnic Institute]], de oudste technische universiteit in de Engelstalige wereld, de oprichting bekend van het Center For Deep Listening, die het werk van het Deep Listening Institute zou voortzetten en de bewaring van het levenswerk van Oliveros ten doel had.
 
Naast orkestwerken en werken in de bezetting van de kamermuziek componeerde ze ''Sound Patterns'' voor gemengd koor (1961) en multimediale werken zoals een nummer voor elektronische piano, geluidsband en lichteffecten en een toneelstuk voor vijftien acteurs, film en projecties, geluidsband en live-geluidsmateriaal.
 
Met de Deep Listening Band nam ze in oktober 1988 het gelijknamige album ''Deep Listening'' op, dat door muziekexperten werd gezien als mijlpaal van de ruimtelijke klankkunst. In oktober 2013 vierde ze, samen met mede-oprichter [[Stuart Dempster]], de artieste en schrijfster Ione en de gastmuzikanten [[Jonas Braasch]], [[Jesse Stewart]] en [[Johannes Welsch]], het 25-jarige jubileum van de band met een concert in [[Canada]]. Oliveros en Dempster droegen het concert op aan het in 2011 overleden, langjarige bandlid [[David Gamper]]. In 2017 werden werken van de artieste opgevoerd tijdens de [[documenta]] 14.
 
== Onderscheidingen ==
141.759

bewerkingen

Navigatiemenu