Reigate: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
bron: Engelstalige Wiki
Regel 18: Regel 18:
}}
}}
'''Reigate''' is een [[Nederzetting|plaats]] in het [[district (Engeland)|bestuurlijke gebied]] [[Reigate and Banstead]], in het [[Engeland|Engelse]] [[Stedelijke en niet-stedelijke graafschappen van Engeland|graafschap]] [[Surrey (South East England)|Surrey]]. De plaats ligt aan de [[A23 (Groot-Brittannië)|A23]] en telt 21.820 inwoners.
'''Reigate''' is een [[Nederzetting|plaats]] in het [[district (Engeland)|bestuurlijke gebied]] [[Reigate and Banstead]], in het [[Engeland|Engelse]] [[Stedelijke en niet-stedelijke graafschappen van Engeland|graafschap]] [[Surrey (South East England)|Surrey]]. De plaats ligt aan de [[A23 (Groot-Brittannië)|A23]] en telt 21.820 inwoners.

== Geschiedenis ==
Al in de [[Jonge Steentijd]] was de locatie van de huidige stad bewoond. Uit die tijd is een kleine [[vuursteen]]mijn opgegraven. De [[Romeinen]] lieten sporen na in de vorm van een oven van een tegelbakkerij.
Rond 1100 liet [[Willem II van Warenne]] er een kasteel bouwen, en zijn nazaten lieten naast het kasteel een stadje bouwen, de kern van het huidige Reigate. Van het kasteel is nagenoeg niets meer over, wat er nu staat is als [[folly]] gebouwd in de late 18e en vroege 19e eeuw. Bijzonder is, dat onder het terrein van het voormalige kasteel al sinds [[1823]] een tunnel loopt (thans een voetgangerstunnel). Ten tijde van [[Hendrik VIII van Engeland]] kreeg [[William Howard]] er na de opheffing van de Engelse kloosters in 1535 een voormalig kloostergebouw in bezit, dat hij tot een woonkasteel om liet bouwen. Ook hiervan is weinig meer overgebleven behalve een restant, waarin tegenwoordig een school is gevestigd.
In de 16e en 17e eeuw was de handel in [[havermout]] in het stadje van groot belang voor de plaatselijke economie. Nadat Reigate in [[1841]] een spoorwegstation had gekregen, volgde in de buurt van de spoorlijn een forse stadsuitbreiding.
Het stadje heeft nog twee oude [[windmolen]]s over , waarvan er één -uniek in Engeland!- als kerk in gebruik is.

== Economie ==
Reigate is in de eerste plaats een [[forens]]enplaats, met goede treinverbindingen met [[Londen]], dat 31 km. ten noord-noordoosten van Reigate ligt. Twee grote concerns hebben er een vestiging: [[Kimberley & Clark]], bekend van o.a. [[maandverband]] en [[toiletpapier]], en [[Canon Inc.]], bekend van foto-apparatuur.




== Geboren ==
== Geboren ==

Versie van 30 sep 2019 18:36

Reigate
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Reigate (Surrey)
Reigate
Situering
Regio South East England
Graafschap Surrey
District Reigate and Banstead
Coördinaten 51° 14' NB, 0° 11' WL
Algemeen
Inwoners 21.820
Overig
Postcode(s) RH2
Netnummer(s) 01737
Grid code TQ2649
Post town REIGATE
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Reigate is een plaats in het bestuurlijke gebied Reigate and Banstead, in het Engelse graafschap Surrey. De plaats ligt aan de A23 en telt 21.820 inwoners.

Geschiedenis

Al in de Jonge Steentijd was de locatie van de huidige stad bewoond. Uit die tijd is een kleine vuursteenmijn opgegraven. De Romeinen lieten sporen na in de vorm van een oven van een tegelbakkerij. Rond 1100 liet Willem II van Warenne er een kasteel bouwen, en zijn nazaten lieten naast het kasteel een stadje bouwen, de kern van het huidige Reigate. Van het kasteel is nagenoeg niets meer over, wat er nu staat is als folly gebouwd in de late 18e en vroege 19e eeuw. Bijzonder is, dat onder het terrein van het voormalige kasteel al sinds 1823 een tunnel loopt (thans een voetgangerstunnel). Ten tijde van Hendrik VIII van Engeland kreeg William Howard er na de opheffing van de Engelse kloosters in 1535 een voormalig kloostergebouw in bezit, dat hij tot een woonkasteel om liet bouwen. Ook hiervan is weinig meer overgebleven behalve een restant, waarin tegenwoordig een school is gevestigd. In de 16e en 17e eeuw was de handel in havermout in het stadje van groot belang voor de plaatselijke economie. Nadat Reigate in 1841 een spoorwegstation had gekregen, volgde in de buurt van de spoorlijn een forse stadsuitbreiding. Het stadje heeft nog twee oude windmolens over , waarvan er één -uniek in Engeland!- als kerk in gebruik is.

Economie

Reigate is in de eerste plaats een forensenplaats, met goede treinverbindingen met Londen, dat 31 km. ten noord-noordoosten van Reigate ligt. Twee grote concerns hebben er een vestiging: Kimberley & Clark, bekend van o.a. maandverband en toiletpapier, en Canon Inc., bekend van foto-apparatuur.


Geboren

Overleden