Kerstbal: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
258 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
kleine toevoeging
k (Wijzigingen door 213.127.213.165 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Pompidombot)
Label: Terugdraaiing
(kleine toevoeging)
Een '''kerstbal''' is een [[ornament]] dat in de [[kerstboom]] wordt gehangen.
 
In een kerstboom hangen vaak tientallen kerstballen. Kerstballen zijn oorspronkelijk van geblazen [[glas]], maar tegenwoordig worden ze, vanwege de onbreekbaarheid, ook vaak van [[Kunststof (materiaal)|kunststof]] gemaakt. In het bijzonder heeft de rage om [[kerstverlichting]] en -versiering in bomen in de tuin te plaatsen hiermee te maken.
 
De oorspronkelijke kerstbal is van [[glas]] en aan de binnenzijde voorzien van een laagje [[metaal]] (vaak [[zilver]]). Meestal is een kerstbal dan ook spiegelend. De oorsprong van de kerstbal lijkt de ''[[heksenbal]]'' te zijn, die vroeger in huis aan de lamp hing of in de tuin in de borders lag. Doordat men geloofde dat [[heks (persoon)|heksen]] geen [[Spiegelbeeld (reflectie)|spiegelbeeld]] hadden, kon men via de spiegelende bal makkelijk een heks herkennen als die zich in huis bevond. De zilveren ballen in de tuin hadden voornamelijk een decoratief doel.
 
De oorsprong van de bal als versiering in de kerstboom heeft te maken met de opkomst van de glasblazerij in Oost-Europa. De eerste glazen kerstbal werd in 1831 geblazen door glasblazer Linder uit de Vogezen. Men ging steeds vaker glazen ballen gebruiken in plaats van vergulde noten, rode appeltjes en koek. Voordat de kerstbal in de negentiende eeuw bij rijke mensen in de kerstboom kwam, werd de kerstboom versierd met papieren slingers en geknipte papieren figuren. De piek was onbekend. Meestal werd de boom bekroond met een ster.
 
Het zetten van een kerstboom was vóór de negentiende eeuw in Nederland een zeldzaamheid. Het gebruik is eigenlijk Duits en waarschijnlijk via middenstanders, Duitse banketbakkers in Amsterdam bijvoorbeeld, in Nederland bekend geraakt.
 
Ook worden kerstballen toegepast als decoratief element in [[kerststuk]]ken, [[guirlande]]s of als losse decoratie.
* J. L. de Jager, ''Volksgebruiken in Nederland. Een nieuwe kijk op tradities'' (Utrecht/Antwerpen 1981)
* Helsloot, J.I.A. (2004) ‘De kerstboom prijkt, ’t is kinderfeest. Kinderen en Kerstmis tussen 1840 en 1960.’ In: S. Noorda & Chr. Oele [red.] ''Er is een kindeke… De geboorte van Jezus in de Nederlandse en Vlaamse cultuur.'' Amsterdam University Press, Amsterdam, pp. 123-146.
* {{Citeer web |url=https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-de-kerstbal |titel=Geschiedenis van de kerstbal |werk=IsGeschiedenis.nl |bezochtdatum=1 oktober 2019}}
}}
{{Navigatie Kerst}}
18.494

bewerkingen

Navigatiemenu