Elisabeth Charlotte van de Palts (1652-1722): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB
(Madame de Fiennes van als mogelijke doorverwijzing aangemerkt. Betreffende persoon komt hier uit de lucht vallen en wordt verder niet verklaard. Ook in het lemma Madame komt zij op deze manier in de tekst voor. Volgorde iets gewijzigd en ~~~~ ~~~~)
k (→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
[[Bestand:Arms of Élisabeth Charlotte of the Palatinate, Princess Palatine as Duchess of Orléans.png|right|200px]]
[[Bestand:De Anekdoten vom Französischen Hofe (Liselotte von der Pfalz) 391.jpg|thumb|left|<center>''Anekdoten vom Französischen Hofe'', 1789.</center>]]
'''Elisabeth Charlotte (''Liselotte'') van de Palts''' ([[Heidelberg (Duitsland)|Heidelberg]], [[27 mei]] [[1652]] - [[Saint-Cloud]], [[9 oktober]] of [[8 december]] [[1722]]), (correct: prinses Elisabeth Charlotte, paltsgravin bij de Rijn<ref> "''Elisabeth Charlotte, '''Pfalzgräfin bei Rhein''', Herzogin von Orléans''" Bron: [https://www.uni-heidelberg.de/fakultaeten/philosophie/zegk/vlgk/personen/liselotteVL.html Liselotte von der Pfalz | Übergreifendes - Biographisches], uni-heidelberg.de</ref><ref>[https://de.wikisource.org/wiki/ADB:Elisabeth_Charlotte_(Pfalzgräfin_bei_Rhein) ADB:Elisabeth Charlotte (Pfalzgräfin bei Rhein)], de.wikisource.org</ref>), prinses in Beieren, hertogin van Orléans, was een Duitse prinses die door haar huwelijk met [[Filips van Orléans (1640-1701)|Filips van Frankrijk, de hertog van Orléans]] de schoonzuster werd van [[Lodewijk XIV van Frankrijk|Lodewijk XIV]]. Zij werd geboren als dochter van [[Karel I Lodewijk van de Palts|Karel I Lodewijk]], [[keurvorst]] van de [[Paltsgraafschap aan de Rijn|Palts]], en [[Charlotte van Hessen-Kassel]].
 
Via de zuster van haar vader, was Elisabeth Charlotte een volle nicht van [[George I van Groot-Brittannië]]; haar grootvader was keurvorst [[Frederik V van de Palts]] zoon van [[Louise Juliana van Nassau]], de oudste dochter van [[Willem van Oranje]] en [[Charlotte van Bourbon]]. Via de moeder van haar moeder, [[Amalia Elisabeth van Hanau-Münzenberg]], was zij eveneens verwant aan de [[Huis Oranje-Nassau|Oranjes]]. Amalia Elisabeth was namelijk een dochter van [[Catharina Belgica van Nassau]], een dochter van [[Willem van Oranje]].
In [[Straatsburg]] nam ze bedroefd afscheid van haar vader, die ze nooit meer zou terugzien. Vervolgens werd ze door [[Anna van Gonzaga]] naar [[Metz]] gebracht waar ze met de handschoen huwde: Elisabeth van de Rijn-Palts werd alzo Madame La Palatine.
 
In [[Kasteel van Versailles|Versailles]] aangekomen maakte ze schoon schip in Filips hofhouding. Ze ging onmiddellijk in duel met ééneen van de hofdames, [[Madame de Fiennes]]; ze ontving de vrouw apart voor een korte preek op zijn Duits:
 
:''U bent erg geestig, maar u hebt een manier van spreken die zijne Majesteit en Monsieur voor lief nemen omdat ze eraan gewend zijn geraakt. Maar ik die net ben aangekomen, ben dat niet, ik word kwaad als men de spot met me drijft! ... Als u me zoals de anderen behandelt, zal ik mijn beklag doen bij uw echtgenoot; en als hij u niet op uw plaats zet, laat ik hem eruit gooien!''

Navigatiemenu