Darts (sport): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
10 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Darts''' of '''darten''' is een [[sport]] die gespeeld wordt met drie [[dart (pijl)|darts]] (''pijltjes'') en een dartbord. Een oude [[Nederland (hoofdbetekenis)|Nederland]]se en in de [[Vlaams]]e spreektaal nog gebruikelijke naam van het spel is ''vogelpik'' (of het minder gebruikelijke ''vogeltjepik'').
 
Het spel werd vanouds voornamelijk in [[Verenigd Koninkrijk|Engelse]] [[pub]]s gespeeld, maar sinds de successen van [[Raymond van Barneveld]] is het darten ook in [[Nederland]] populairder geworden. Toentertijd was het bekendste darttoernooi het [[World Professional Darts Championship]] (voorheen ook wel bekend als ''The Embassy'', de toenmalige sponsor. Deze naam werd overigens alleen door [[SBS6]] gebruikt,; sinds dezeEmbassy gestopt zijnis als sponsor is dit toernooi nu ook wel bekend als ''The Lakeside''), dat jaarlijks op de Lakeside Country Club in het Engelse [[Frimley Green]] wordt gespeeld. De internationale bond is de [[World Darts Federation]] (WDF). In Nederland is er de Nederlandse Darts Bond (NDB) en in België de Belgische Dart Bond (BDB).
 
Onder invloed van de Engelse commerciële omroep [[British Sky Broadcasting|Sky Sports]] werd in 1992 een tweede internationale dartbond opgericht: de [[Professional Darts Corporation]] (PDC). Een van de voornaamste darters van deze bond was [[Phil Taylor]]. De bekendste Nederlandse darter bij de PDC was [[Roland Scholten]], tot de overstap van Raymond van Barneveld in februari 2006 en later ook die van [[Jelle Klaasen]], [[Michael van Gerwen]] en [[Vincent van der Voort]] in januari 2007 naar deze bond. Sindsdien hebben er zich nog meer Nederlandse darters ingeschreven. Het [[World Darts Championship|PDC World Darts Championship]] wordt tegenwoordig als het meest prestigieuze toernooi gezien. Zo was de prijzenpot voor de winnaar in 2019 meer dan vijf keer zo groot als die van [[World Professional Darts Championship|''The Lakeside'']] (£500.000 om £100.000).
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu