Overleg:De gebroeders Karamazov: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Dan zal er een peiling komen)
:::[https://www.britannica.com/topic/Nineteen-Eighty-four#ref341296 Encyclopædia Britannica]. [[Gebruiker:Jeroen N|Jeroen N]] ([[Overleg gebruiker:Jeroen N|overleg]]) 31 okt 2019 16:19 (CET)
::::@Jeroen N: Nineteen Eighty-four is een toekomstroman. Nogal evident dat hij niet in het verleden geschreven wordt. [[Gebruiker:Jefim|Jefim]] ([[Overleg gebruiker:Jefim|overleg]]) 31 okt 2019 18:28 (CET)
:::::Wat bedoel je? ''Nineteen Eighty-Four'' is wel degelijk in de verleden tijd geschreven. Dat is echter bezijden de kwestie. Hier gaat het om de vraag welke werkwoordstijd in de ''bespreking'' van het boek gehanteerd moet worden. Dat heeft met het tempus waarin het boek zelf geschreven is niets te maken. (Het werd hierboven al opgemerkt: je verwart jezelf met de schrijver van de roman.) Je vroeg naar een voorbeeld van een encyclopedie waarin de praesens historicum gebruikt wordt. Welnu, de Encyclopædia Britannica is zo'n voorbeeld. [[Gebruiker:Jeroen N|Jeroen N]] ([[Overleg gebruiker:Jeroen N|overleg]]) 31 okt 2019 19:16 (CET)
::@Jefim - Flauw hoor, je kunt het dus niet. Voorbeelden te over voor het gebruik van de tegenwoordige tijd bij boekbesprekingen in encyclopedieën: het Franse, Duitse, Spaanse Wikipedia-artikel over deze roman doen het onder meer zo. Of kijk wat '''NBD biblion''' doet (ik neem aan dat je hier als literatuurliefhebber al hebt over gehoord).
::Voorbeeldje: http://zoeken.gent.bibliotheek.be/?itemid=%7Clibrary%2Fmarc%2Fvlacc%7C9152407

Navigatiemenu