Tekenaar: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k LF
Regel 11: Regel 11:


==Materialen en technieken==
==Materialen en technieken==
De drager (ondergrond) van een tekening is veelal [[papier]] of teken[[karton]]. Voor technische tekeningen [[calqueerpapier]]. Er kan worden getekend met allerhande materialen zoals [[potlood]], [[inkt]], [[viltstift]], [[krijt (grafisch materiaal)|krijt]] of [[houtskool]]. Wanneer in plaats van een [[pen]] een [[penseel]] gebruikt wordt, kan men spreken van een 'penseeltekening'. [[Technisch tekenaar]]s gebruiken meestal een [[computer]] met een gespecialiseerd [[Grafisch programma]].
De drager (ondergrond) van een tekening is veelal [[papier]] of teken[[karton]]. Voor technische tekeningen [[calqueerpapier]]. Er kan worden getekend met allerhande materialen zoals [[potlood]], [[inkt]], [[viltstift]], [[krijt (grafisch materiaal)|krijt]] of [[houtskool]]. Wanneer in plaats van een [[pen]] een [[penseel]] gebruikt wordt, kan men spreken van een 'penseeltekening'. [[Technisch tekenaar]]s gebruiken meestal [[computer]]s met gespecialiseerde [[Grafisch programma|grafische programma's]].


==Zie ook==
==Zie ook==

Versie van 7 nov 2019 23:07

Steven aan het werk in de Abdij van Herkenrode (2005)
Een tekenaar aan het werk 'naar levend model'

Een tekenaar is iemand die (voor zijn beroep) tekent. Dit kan zijn een beeldend kunstenaar, een illustrator, een technisch tekenaar of een cartograaf.

Kunst

Bij de beeldende kunst is het tekenen het begin van bijna alle uitingen. Vaak gaat aan het maken van grafische kunst, schilderijen en ruimtelijk werk het maken van schetsen vooraf. Deze schetsen hebben soms zelf een zekere artistieke waarde.

Er zijn ook kunstenaars die zich geheel hebben toegelegd op het maken van tekeningen. De werken van deze kunstenaars worden vaak 'autonome tekeningen' genoemd.

Stripverhalen en cartoons worden ook getekend.

Materialen en technieken

De drager (ondergrond) van een tekening is veelal papier of tekenkarton. Voor technische tekeningen calqueerpapier. Er kan worden getekend met allerhande materialen zoals potlood, inkt, viltstift, krijt of houtskool. Wanneer in plaats van een pen een penseel gebruikt wordt, kan men spreken van een 'penseeltekening'. Technisch tekenaars gebruiken meestal computers met gespecialiseerde grafische programma's.

Zie ook