Overleg Wikipedia:Biografieën van levende personen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
:Zijn het advies van Engelfriet en het praatje (?) van Korpershoek ook schriftelijk beschikbaar? [[Gebruiker:Marrakech|Marrakech]] ([[Overleg gebruiker:Marrakech|overleg]]) 10 nov 2019 17:32 (CET)
::Hoi Marrakech, op [[Wikipedia:Wikiproject/BLP]] kun je onze vragen en de antwoorden van Engelfried lezen. Als je wilt kun je daar ook je eigen vragen stellen om de interpretatie van de wet en de formulering op Wikipedia helpen helder te krijgen. Ik hoop dat de presentatie van Marianne deze week nog beschikbaar komt. [[Gebruiker:Ciell|Ciell]] 10 nov 2019 18:13 (CET)
 
:(na bwc) Zonder mij hier verder inhoudelijk mee te willen bemoeien, merk ik op dat dit idiosyncratisch taalgebruik is: het begrip 'journalistiek' in de AVG en UAVG heeft niet dezelfde betekenis als die men daar in het dagelijks leven aan geeft. Het Hof van Justitie en het EHRM leggen het begrip veel ruimer uit. Wanneer je dus schrijft dat informatie 'journalistiek relevant' moet zijn, zonder daarbij duidelijk te maken dat met 'journalistiek' iets anders bedoeld wordt dan wat men daar normaliter onder verstaat, zet je de lezer op het verkeerde been. In het bijzonder wek je daarmee de indruk dat de informatie aan een engere maatstaf getoetst moet worden dan in werkelijkheid bedoeld wordt. Wikipedia bedrijft immers geen journalistiek in de gangbare betekenis van dat woord. Het is onduidelijk welke afweging men nu precies gevraagd wordt te maken (en ook hoe de twee te maken afwegingen zich tot elkaar verhouden), en daarom lijkt je voorstel mij in deze vorm niet zinvol. [[Gebruiker:Jeroen N|Jeroen N]] ([[Overleg gebruiker:Jeroen N|overleg]]) 10 nov 2019 17:37 (CET)
::Hoi Jeroen, correct, het gaat juist om die ruimere uitleg van het begrip journalistiek en dat wij daar dus wel onder geschaard worden. Uit de discussie gisteren kwam naar voren dat we vanuit Wikipedia ook te maken hebben met de AVG en dus tot op zekere hoogte mee moeten gaan in de bescherming van de gegevens van levende personen. Zo zou het standaard weergeven van de geboortedatum, en het noemen van alle geboorte- of doopnamen, in strijd zijn met de AVG. Tenzij er dus een journalistieke relevantie is, en dat het voor de inhoud van het artikel van belang is wat iemands volledige namen zijn, of wat de precieze geboortedatum is (ipv bijvoorbeeld enkel het geboortejaar). Mensen die aangeven dit niet op Wikipedia te willen hebben, moeten in hun keus gerespecteerd worden. [[Gebruiker:Ciell|Ciell]] 10 nov 2019 18:13 (CET)
42.403

bewerkingen

Navigatiemenu