Tsjoektsjenzee: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Bassie! (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 17: Regel 17:
De belangrijkste havenplaats is het [[Rusland|Russische]] [[Oeëlen]].
De belangrijkste havenplaats is het [[Rusland|Russische]] [[Oeëlen]].


Oliebedrijf [[Royal Dutch Shell]] is hier in september 2012 [[proefboring]]en naar [[aardolie]] gestart. Deze worden bemoeilijkt door drijvende [[ijsschots]]en die met het [[boorschip]] in botsing kunnen komen.
Oliebedrijf [[Royal Dutch Shell]] is hier in september 2012 met proefboringen naar [[aardolie]] gestart. In 2015 stopt Shell deze boringen als gevolg van aangepaste regelgeving, hoge kosten en teleurstellende resultaten.


Bekende eilanden in de Tsjoektsjenzee zijn:
Bekende eilanden in de Tsjoektsjenzee zijn:

Versie van 14 nov 2019 11:59

Tsjoektsjenzee
Tsjoektsjenzee
Locatie tussen Tsjoekotka en Alaska
Zee Noordelijke IJszee
Foto's
Tsjoektsjenzee en omringende zeeën
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Tsjoektsjenzee (Russisch: Чукотское море; Tsjoekotskoje more; "Tsjoekotkazee") is een zee in de Noordelijke IJszee, tussen Tsjoekotka en Alaska en ten zuidoosten van de Oost-Siberische Zee. Deze zee staat via de Beringstraat in verbinding met de Beringzee en de Grote Oceaan. Hij grenst in het westen aan Wrangel-eiland en in het oosten aan de Beaufortzee. De zee is maar 4 maanden per jaar bevaarbaar. 56% van de zee is minder dan 50 m diep. De voedselrijke zee trekt sinds mensenheugenis grote groepen walrussen, zeehonden en walvissen aan. De belangrijkste havenplaats is het Russische Oeëlen.

Oliebedrijf Royal Dutch Shell is hier in september 2012 met proefboringen naar aardolie gestart. In 2015 stopt Shell deze boringen als gevolg van aangepaste regelgeving, hoge kosten en teleurstellende resultaten.

Bekende eilanden in de Tsjoektsjenzee zijn:

Tsjoektsjenzee in de lente met zee-ijs.