Chocolademelk: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
169 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
Versie 55101147 van Nourabc (overleg) ongedaan gemaakt: zelfs de dichtheid van melk kan al sterk variëren
kGeen bewerkingssamenvatting
(Versie 55101147 van Nourabc (overleg) ongedaan gemaakt: zelfs de dichtheid van melk kan al sterk variëren)
Label: Ongedaan maken
'''Chocolademelk''' is een vloeibaar [[zuivel]]product gemaakt van [[melk (drank)|melk]], [[tafelsuiker|suiker]] en [[cacaopoeder]] dat vaak warm wordt gedronken. Commercieel is ook koude, kant-en-klare chocolademelk verkrijgbaar, alsmede chocolademelkpoeder.
 
Volgens de [[Nederland]]seNederlandse [[Warenwet]] moet chocolademelk uit [[koemelk]] worden bereid, waaraan [[Cacaopoeder|cacao]]bestanddelen worden toegevoegd. Het melkvetgehalte moet ten minste 2,5% bedragen.<ref>[[Warenwetbesluit Zuivel]], artikel 15, op [http://wetten.overheid.nl/BWBR0006982#5_Artikel15 wetten.overheid.nl]. Geraadpleegd 29 augustus 2013</ref>
 
De dichtheid van chocolademelk ligt rond de 1,04 g/ml (dichtheid verschilt afhankelijk van de samenstelling.)
 
== Varianten ==
Varianten van chocolademelk kunnen gemaakt worden door gebruik van [[slagroom]] in plaats van een deel van de melk. Ook maakt men wel een zwaardere vorm van chocolademelk door het gebruik van gesmolten chocolade in plaats van het magerder cacao. [[Tote Tante]] is een variant met [[rum (drank)|rum]]. In een andere variant wordt [[witte chocolade]] gebruikt in plaats van (producten met) cacaopoeder.
 
Chocolademelk kan ook zonder suiker worden gemaakt.
 
== Zie ook ==
 
{{Appendix}}
 
{{Kookboek|Chocolademelk}}
 
143.109

bewerkingen

Navigatiemenu