Oetingen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ir0nM0n0xIde (overleg | bijdragen)
Ir0nM0n0xIde (overleg | bijdragen)
Regel 29: Regel 29:
* [[Kasteel van Heetvelde]]
* [[Kasteel van Heetvelde]]
* [[De Lourdesgrot (Oetingen)|De Lourdesgrot]], vaak gewoon 'De Grot' genoemd.
* [[De Lourdesgrot (Oetingen)|De Lourdesgrot]], vaak gewoon 'De Grot' genoemd.
* [[Kasteel Kervijn]], een Neotraditioneel landhuis van het einde van de 19de eeuw. Gebouwd door barones Maria Peers de Nieuwburgh.<ref>Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Gooik, Afdeling 4/Oetingen, 1882/21, 1941/31, 1986/31.</ref> De gronden rond het kasteel werden in 2009 grotendeels verkaveld. Sinds 2010 ligt hier de Kervijnstraat ('De Nieuwe Wijk').
* [[Kasteel Kervijn]]
* [[Sint-Ursmaruskerk (Oetingen)|Sint-Ursmaruskerk]]
* [[Sint-Ursmaruskerk (Oetingen)|Sint-Ursmaruskerk]]



Versie van 23 nov 2019 23:26

Oetingen
Deelgemeente in België Vlag van België
Oetingen (België)
Oetingen
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Gooik Gooik
Coördinaten 50° 46′ NB, 4° 4′ OL
Overig
Postcode Huidige postcode: 1755
Oude postcode: 1551
Detailkaart
Oetingen (Vlaams-Brabant)
Oetingen
Portaal  Portaalicoon   België
Oetingen, Kasteel van Heetvelde

Oetingen is een dorp en deelgemeente van Gooik in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en de geografische streek Pajottenland. Het dorp heeft zijn landelijk karakter vrij goed bewaard, hoewel er de laatste jaren meer en meer bouwprojecten zijn die het landelijke karakter aantasten. Het huidige dorpscentrum, gevormd door het rechthoekige plein met de kerk, het gemeentehuis en de pastorie, ontstond slechts in 1860 toen "de oude plaats" (Oetings: D'Aa Plosj), waar van oudsher de kerk, pastorie, plaatselijk kasteel en hoeve gelegen waren, verlaten werd voor het nieuwe centrum.[1][2]

Etymologie

Oetingen wordt voor het eerst vermeld als Otinga in 1196, daarna vinden we de benamingen Otenghem (1209 en 1211) en Otengis(1217) terug. Deze benamingen komen van de Germaanse stam: Ōtinga, wat "De lieden van Ōto" wilt zeggen.[3] In de 18de en 19 de eeuw wordt het dorp Oetinghe of Oetinghen genoemd.

Geschiedenis

Bezienswaardigheden

Cultuur

Media

Cinematografie

Het dorp figureerde als het dorp van Kamiel in de film Oesje! uit 1997 van Chris Van den Durpel. Het dorp heette in de film Klapsteke. Uitsluitend de dorpsscènes zijn hier opgenomen. Zoals in de film, waar Kamiel zijn eigendom dreigt te verliezen ten voordele van een projectontwikkelaar, wordt het landelijk karakter van Oetingen vandaag bedreigd door verschillende bouwprojecten.

Evenementen

Foensjenfeesten: Oetingen staat in de deelgemeenten van Gooik bekend om zijn actieve gemeenschap. Dat is onder meer te danken aan de bekende "Foensjenfeesten" die elk jaar het laatste weekend van augustus plaatsvinden. Foensj is het plaatselijk dialect voor 'paddenstoel (afkomstig van het Latijn fungus 'paddenstoel'). Deze feesten worden georganiseerd door de plaatselijke KWB en omvatten voornamelijk sportactiviteiten. Jaarlijks wordt er ook een toernooi voor kleiduifschieten georganiseerd.