Amide: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
32 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
link simpeler
(1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v1.6.5))
(link simpeler)
* Een [[functionele groep]] waarin een stikstofatoom gebonden is aan een atoom met een hoge [[partiële lading]]. Net als bij [[Ether (scheikunde)|ether]] en [[alcohol (stofklasse)|alcohol]] wordt de naam "amide" vaak beperkter gebruikt als aanduiding voor een [[carbonzuuramide]], de hieronder genoemde groep. Ook [[sulfonamide]]n behoren tot de amiden.
* Een functionele groep bestaande uit een koolstofatoom waaraan zowel een dubbel gebonden zuurstofatoom als een stikstofatoom gebonden zijn. Het zuurstofatoom heeft geen bindingen meer beschikbaar, de vierde binding van koolstof en de twee andere bindingen aan stikstof zijn beschikbaar voor binding met waterstof, alkylgroepen, of andere functionele groepen.
* een [[organische chemie|organische]] [[chemische verbinding]] met zo'n groep.
== Eigenschappen ==
De binding van stikstof aan een atoom met een hoge partiële lading heeft tot gevolg dat het [[vrij elektronenpaar]] op stikstof nauwelijks beschikbaar is om de van [[ammoniak]] bekende [[waterstofbrug]] te vormen. Ook de eventuele waterstofatomen aan het stikstofatoom zijn tamelijk [[zuur (scheikunde)|zuur]].

Navigatiemenu