Trial (sport): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k stijl
Regel 14: Regel 14:


En sinds 1992 is er ook weer een apart [[FIM Europees kampioenschap trial]].
En sinds 1992 is er ook weer een apart [[FIM Europees kampioenschap trial]].
ewa alles goeie


==Motortrials==
==Motortrials==

Versie van 6 dec 2019 13:37

Fabian Werner met zijn Beta Rev 3 2000 in Hornberg (Schwarzwald)

Trial is een tak van de motor-, fiets- en autosport waarbij het er om gaat een aantal uitdagende hindernissen te nemen zonder de grond of de hindernis met de voet te raken (bij de motorfiets) of de afzetting van het parcours te raken (auto). De naam is afgeleid van het Engelse "to try" (proberen, beproeven).

Bij motortrial dient de rijder over een zeer goed evenwichtsgevoel te beschikken, hetzij van nature, hetzij dankzij jaren van training. Iemand die de motor goed beheerst, kan vanaf de begane grond recht tegen de muur omhoog zijn motor op het balkon van de eerste verdieping parkeren, of op het dak van een schuurtje. De vering is zo geavanceerd dat hij er met hetzelfde gemak weer vanaf kan springen.

Een wedstrijd bestaat uit een aantal zogenaamde non stops. Deze moeten van begin tot einde worden afgelegd zonder dat de grond met iets anders dan de banden wordt geraakt. Een voetje aan de grond is uit den boze en levert een strafpunt op. Ook moet de motor een voorwaartse richting blijven aanhouden. Stilstaan - een soort sur-place - is toegestaan maar achteruitrijden dus niet. Meer dan drie strafpunten in een non-stop levert het maximale aantal van vijf strafpunten voor die non-stop op. Wie aan het eind van de wedstrijd het minste aantal strafpunten heeft behaald mag zich winnaar noemen.

Internationale toernooien

Met de Scottish Six Days Trial wordt al sinds 1909 internationaal competitie gevoerd in de trialsport. Dit is het oudste trial evenement ter wereld, dat (met uitzondering van de twee wereldoorlogen) jaarlijks wordt verreden. Enkele jaren later, in 1914, ontstond de eerste Scott Trial, een ca. 70 mijl lange trial in het Verenigd Koninkrijk.

Sinds 1964 wordt er - in de opmaat naar een officieel WK - in de trialsport internationaal gestreden, in eerste instantie werd dit toernooi de Challenge Henri Goutars genoemd, maar dat werd in 1968 omgedoopt naar het FIM Europe Championship onder auspiciën van de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM). Omdat de trialsport buiten Europa nauwelijks aanzien genoot werd de winnaar van deze toernooien de facto gezien als de wereldkampioen.

In 1975 werd de officiële wereldtitel ingesteld, het FIM World Championship, met als eerste winnaar de Brit Martin Lampkin. In 1984 werd een competitie opgezet voor nationale teams, bekend als de Trial des Nations. In 1993 werd een indoor-versie van de wereldtitel (heren) ingesteld (X-Trial), en sinds 2000 is er ook een speciale competitie voor vrouwen.

En sinds 1992 is er ook weer een apart FIM Europees kampioenschap trial. ewa alles goeie

Motortrials

  • Anglo-Dutch Reliability Trial: Vierdaagse betrouwbaarheidsrit die door samenwerking van de Britse en Nederlandse motorindustrie werd opgezet om de betrouwbaarheid van de motorfietsen aan te tonen. Daar hadden vooral de Britten belang bij, want de motorblokken die in Nederland werden gebruikt waren vrijwel uitsluitend van Britse afkomst. De eerste rit werd in 1912 verreden, de tweede in 1913 en toen maakte de Eerste Wereldoorlog voorlopig een einde aan het evenement. Pas in 1989 werd de rit in ere hersteld. De rit wordt om de twee jaar om en om in Nederland en Engeland verreden en staat open voor motorfietsen van vóór 1915, ook uit andere landen.
  • X-Trial of Indoor trial: Trialwedstrijd die in een hal wordt verreden. Bij X-trial worden uitsluitend kunstmatige hindernissen gebruikt. De eerste van Nederland werd in 1975 in Arnhem gereden.
  • Plonkers Trial (Plonkers Pleasure Trial): Sinds ca. 1982 georganiseerde wedstrijd voor eigenaren van veteraan-trialmotoren.
  • Reliability Trial: Combinatie van betrouwbaarheidsrit en trial, eigenlijk meer een enduro wedstrijd, waar evenwel echt trialstukken in zitten. Wordt ook gereden met trialmotoren.
  • Scott-trial: Wedstrijd die ontstond toen de testrijders van de Scott motorenfabriek in hun testroute (to try = proberen, testen) steeds moeilijkere hindernissen gingen inbouwen. Hieruit ontstond de trial, evenals de speedtrial, de voorloper van enduro.

Jeugdtrial

Jeugdtrial is een tak van trial voor jeugd tussen 8 en 18 jaar.

Er wordt gereden in de kabouterklasse (8-10 jaar, max. 100 cc), pupillenklasse (10-12 jaar, max 125 cc), aspirantenklasse (12-14 jaar) en jeugdklasse (15-18 jaar).


Zie de categorie Trial van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.