Moppersmurf: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
→‎Verhaallijnen: Kleine aanv.
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 7: Regel 7:


== Bekende uitspraak ==
== Bekende uitspraak ==
* Een geliefde uitspraak van Moppersmurf in de [[De Smurfen (televisieserie)|tv-reeks]] is "Ik háát ...". Deze uitspraak is gebruikt in een reclamecampagne van [[Volkswagen]]. In de strips zegt Moppersmurf vaker "ik hou niet van ..."
* Een geliefde uitspraak van Moppersmurf in de [[De Smurfen (televisieserie)|tv-reeks]] is "Ik háát ...". Deze uitspraak is gebruikt in een reclamecampagne van [[Volkswagen]]. In de strips zegt Moppersmurf vaker "ik hou niet van ..."een moppersmurv is een ssmurf


== Moppersmurf in andere talen ==
== Moppersmurf in andere talen ==

Versie van 13 dec 2019 21:18

Moppersmurf, ook wel Zaniksmurf[1] en Knorrige Smurf genoemd, is een Smurf die zoals zijn naam al zegt bijna altijd moppert.

Verhaallijnen

In De zwarte Smurfen werd een van de Smurfen besmet met een boosaardige infectie, waardoor hij van een blauwe in een zwarte Smurf veranderde. Deze zwarte Smurf beet de andere blauwe Smurfen in hun staart, waardoor zij ook in zwarte Smurfen veranderden. De Smurfen genazen uiteindelijk allemaal dankzij het stuifmeel van de affodil. De besmetting bleef echter niet zonder gevolgen; in het begin van Het ei en de Smurfen heeft een Smurf nergens zin in. Het blijkt dat deze Smurf − in album 2 nog simpelweg Knorrige Smurf genoemd − diegene was die oorspronkelijk was gestoken door de bzz-vlieg; de boosaardige infectie mocht dan inmiddels uitgewerkt zijn, de Smurf heeft er permanent een mopperig karakter aan overgehouden. Dit wordt getypeerd door zijn herhaaldelijk blijk van afkeer van talloze dingen in een plotseling intredend negatief affect. Later in Het ei en de Smurfen verandert Moppersmurf tijdelijk in een Smurf die over alles juist heel tevreden is, omdat een andere Smurf dit zo heeft gewenst.

Toch blijkt soms dat de Moppersmurf ook best in staat is om lief te hebben. In het verhaal De Babysmurf (1984) is de Moppersmurf degene die de per abuis bij de Smurfen afgeleverde baby ontvoert, om te voorkomen dat de ooievaar de baby weer meeneemt. In de televisie-bewerking hiervan, Eens met blauwe maan, speelt hij alleen met Babysmurf wanneer hij er zeker van is dat niemand kijkt en hij krijgt zo een bijzondere band met Babysmurf. Ook voor Smurfin koestert hij positieve gevoelens.

Bekende uitspraak

  • Een geliefde uitspraak van Moppersmurf in de tv-reeks is "Ik háát ...". Deze uitspraak is gebruikt in een reclamecampagne van Volkswagen. In de strips zegt Moppersmurf vaker "ik hou niet van ..."een moppersmurv is een ssmurf

Moppersmurf in andere talen