Obsessieve-compulsieve stoornis: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Wijzigingen door 2A01:CB0D:37C:4500:85E4:8D07:7F5:2DF (Overleg) hersteld tot de laatste versie door CaptainBlackburn
k (Wijzigingen door 2A01:CB0D:37C:4500:85E4:8D07:7F5:2DF (Overleg) hersteld tot de laatste versie door CaptainBlackburn)
Label: Terugdraaiing
De dwangstoornis ingegeven door angst wordt wel het ''harm avoidance'' (HA) type genoemd, en anders het type ''not just right experience'' (NJRE) of ''feeling of incompleteness'' (INC). Er is altijd sprake van onrust, die iemand niet van zich af kan zetten (obsessies) en handelingen om de onrust kwijt te raken ([[compulsies]]). De obsessies kunnen uiterlijke handelingen betreffen, maar ook mentale. Voor anderen lijken de handelingen overbodig, maar voor de patiënt zijn ze van vitaal belang en moeten ze volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om vermeende nadelige gevolgen te voorkomen of om het gevoel dat het niet goed zit kwijt te raken. Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of een deur gesloten is of het overmatig vaak wassen van de handen (niet te verwarren met de specifieke [[smetvrees]] of [[mysofobie]]). Ook kan de handeling of gedachte een gevolg zijn van een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, zoals de angst om iets kwetsbaars als een kind iets ergs aan te doen.<ref>David Adam (2014). The Man Who Couldn't Stop. London. Pan Macmillan.</ref> OCS komt zowel bij kinderen, adolescenten als volwassenen voor, en veel OCS-volwassenen hadden ook in hun jeugd al OCS-symptomen.
 
==Oorzaken ewaaa==
Psychiatrische aandoeningen zijn complex en daarom is het aanwijzen van een specifieke oorzaak meestal niet mogelijk. Lange tijd was binnen de psychiatrie de [[psychoanalyse|psychoanalytische]] opvatting dominant dat oorzaken meestal gezocht moesten worden in de vroege kindertijd en met name veroorzaakt werden door ([[verdringing|verdrongen]]) ambivalente gedachten en gevoelens, vaak over seksualiteit.<ref>Freud beschreef in 1909 reeds een voorbeeldcasus over een man met een dwangstoornis: zie [[Rattenman]].</ref> Deze zienswijze heeft in recente decennia echter fors aan invloed ingeboet. Inmiddels gaat men er in zijn algemeenheid van uit dat de interactie van [[genetica|genetische]] en omgevingsfactoren de vatbaarheid voor het ontwikkelen van OCS veroorzaakt.<ref>Walitza S et al. Genetic findings in obsessive-compulsive disorder in childhood and adolescence and in adulthood. ''Z Kinder Jugendpsychiatr Psychother''. 2008;36:45-52.</ref>
*'''Psychologische factoren'''<br /> Vanuit het standpunt van de [[evolutiepsychologie]] had steeds herhaald of stereotiep gedrag ooit een functie om zich te beschermen tegen indringers, natuurgeweld, onhygiënische omstandigheden of gebrek aan voedsel ('[[hamsteren]]'). Het is anders gezegd een oerdrift die nog steeds diep in de menselijke [[genen]] aanwezig is.
 
Met name dopamine-[[D2-receptoren]] zouden hierbij een rol spelen.<ref>Damiaan Denys, Nic van der Wee, Joost Janssen, Femke De Geus, and Herman G.M. Westenberg. Low Level of Dopaminergic D2 Receptor Binding in Obsessive-Compulsive Disorder, Biol. Psychiatr. 2004;55:1041–1045</ref> Waarschijnlijk betreft het hier twee met elkaar interagerende systemen. Daarom zouden mogelijk ([[SSRI]]) (selectieve serotonineheropnameremmers) niet altijd effectief zijn in de behandeling van OCS-symptomen.
 
 
== Diversen ==
4.410

bewerkingen

Navigatiemenu