Dalton Den Haag: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Rode link = niet bekend. Versie 54890637 van 79.1.164.182 (overleg) ongedaan gemaakt.
Label: Ongedaan maken
→‎Externe links: Dode link vervangen door gearchiveerde versie.
Regel 43: Regel 43:
== Externe links ==
== Externe links ==
* {{Link rijksmonument|id=459742}}
* {{Link rijksmonument|id=459742}}
* [https://web.archive.org/web/20140512221943/http://www.haagsescholen.nl/index.php?option=com_groepsfoto&view=instantie&id=218 De Dalton Scholengemeenschap op haagsescholen.nl]
* [https://web.archive.org/web/20140512221943/http://www.haagsescholen.nl/index.php?option=com_groepsfoto&view=instantie&id=218 De Dalton Scholengemeenschap op haagsescholen.nl] (gearchiveerd)
* [http://www.daltondeventer.nl/literatuur/ PDF-document ‘De geschiedenis van de daltonbeweging in Nederland’ op de website van Dalton Deventer]
* [https://web.archive.org/web/20140513190426/http://www.daltondeventer.nl/literatuur/titels/02_De_geschiedenis_van_de_daltonbeweging_in_Nederland.pdf PDF-document ‘De geschiedenis van de daltonbeweging in Nederland’] (gearchiveerd)


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Versie van 8 jan 2020 10:14

Dalton Den Haag
Dalton Den Haag
Algemeen
Locatie Den Haag
Opgericht 1925
Type havo, atheneum, gymnasium en tto
Denominatie Openbaar
Bevoegd gezag Stichting VO Haaglanden
Personen
Rector drs. K. van de Gevel
Leraren 80 medewerkers
Studenten ca. 1000
Overig
Afkorting DDH, Dalton
Website http://www.daltondenhaag.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Dalton Den Haag is een middelbare school gevestigd te Den Haag. De school is onderdeel van de stichting VO Haaglanden.

Geschiedenis

Dalton Den Haag is in 1925 opgericht als de Dalton HBS door de Gemeente 's-Gravenhage, als voortzetting van de Vijfde Gemeentelijke Hogere Burgerschool. Vanaf het eerste begin werkte de school volgens de beginselen van het Daltononderwijs, ontwikkeld door Helen Parkhurst. De eerste huisvesting was te vinden aan de Laan en later de Mient, maar vanaf 1933 is het gebouw Aronskelkweg 1 in de wijk Bohemen het hoofdgebouw van de Dalton. Dit gebouw is naar een ontwerp van de architecten Co Brandes en D.C. van der Zwart tussen 1929 en 1933 speciaal voor de Dalton gebouwd. Het gebouw wordt gekenmerkt door de opvallend ruime gangen en lokalen, maar ook de vele werknissen zijn kenmerkend.

In 1955 werd de hbs een lyceum. Toen de Mammoetwet (1968) in het onderwijs werd ingevoerd, werden de Dalton HBS voor meisjes en de Han Stijkel ULO bij het Dalton Lyceum gevoegd. De naam van de school veranderde in Dalton SG (scholengemeenschap) en in 1996 in Dalton Den Haag.[1] Tijdelijk werd het gebouw de "Han Stijkel" aan de Laan van Meerdervoort betrokken, maar vanaf 2003 concentreren alle lessen zich weer aan de Aronskelkweg.

Huisvesting

Het gebouw van Dalton Den Haag aan de Aronskelkweg in Den Haag is een typisch voorbeeld van de Nieuwe Haagse School, waarvan Co Brandes een van de voorlopers was. De smalle stalen kozijnen, de ruime indeling binnen, het gebruik van bakstenen en betonnen randen zijn allemaal kenmerken van deze stijl die sterk is beïnvloed door de architect Frank Lloyd Wright.

In de centrale hal van de school staat een mozaïek van Antoon Molkenboer (1872-1960), met de Zon als thema. Het motto van dit mozaïek luidt: Heil de zon, bron van leven en geluk, die de ouderdom verwarmt, die de liefde ontsteekt, die den arbeid bevrucht, die de jeugd doet groeien. Het mozaïek was bedoeld als onderdeel van de Nederlandse inzending voor de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York. Door de oorlogsdreiging is het mozaïek nooit in New York aangekomen, maar op 18 september 1940 in het schoolgebouw geplaatst.

Diversen

Bekende (oud)leerlingen:

Externe links

Zie de categorie Daltoncollege van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.