Urban: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 24.132.108.131 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Fredoxxz
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Urban''' (letterlijk: stedelijk) is een term die vanaf de opkomst van [[urbanpop]] gebruikt wordt om muziek- en cultuurstromingen aan te duiden die verband houden met [[hiphop]], [[rap (muziekstijl)|rap]] en [[Moderne r&b|r&b]]. De term is afkomstig uit de [[Verenigde Staten]], waar in grote steden als [[New York (stad)|New York]] de straatcultuur opbloeide. Letterlijk wordt met urban niets anders dan ''straatcultuur'' bedoeld.
'''Urban''' (letterlijk: stedelijk) is een term die vanaf de jaren 1980 gebruikt wordt om muziek- en cultuurstromingen aan te duiden die verband houden met [[hiphop]], [[rap (muziekstijl)|rap]] en [[Moderne r&b|r&b]]. De term is afkomstig uit de [[Verenigde Staten]], waar in grote steden als [[New York (stad)|New York]] de straatcultuur opbloeide. Letterlijk wordt met urban niets anders dan ''straatcultuur'' bedoeld.


Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral [[Afro-Amerikanen]] en [[Hispanics]] urbanartiesten. In Nederland en België vooral etnische groepen als (afstammelingen van) Afrikanen, [[Antillianen]], [[Surinamers]], [[Marokkanen]] en [[Turken]]. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals rappers [[Eminem]] en [[Brainpower]].
Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral [[Afro-Amerikanen]] en [[Latino's]] urbanartiesten. In Nederland en België vooral etnische groepen als (afstammelingen van) Afrikanen, [[Antillianen]], [[Surinamers]], [[Marokkanen]] en [[Turken]]. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals rappers [[Eminem]] en [[Brainpower]].


{{Navigatie muziekgenre hiphop}}
{{Navigatie muziekgenre hiphop}}

Versie van 20 jan 2020 11:06

Urban (letterlijk: stedelijk) is een term die vanaf de jaren 1980 gebruikt wordt om muziek- en cultuurstromingen aan te duiden die verband houden met hiphop, rap en r&b. De term is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar in grote steden als New York de straatcultuur opbloeide. Letterlijk wordt met urban niets anders dan straatcultuur bedoeld.

Urban is een cultuurstroming die met name gebezigd wordt door niet-blanken. In de Verenigde Staten zijn vooral Afro-Amerikanen en Latino's urbanartiesten. In Nederland en België vooral etnische groepen als (afstammelingen van) Afrikanen, Antillianen, Surinamers, Marokkanen en Turken. Toch zijn hier ook uitzonderingen op, zoals rappers Eminem en Brainpower.