Beleg van 's-Hertogenbosch (1794): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
k
Al sinds het [[Beleg van 's-Hertogenbosch (1629)|beleg van 1629]] was er een [[Staatse leger|Staats garnizoen]] in Den Bosch gelegerd. Dit garnizoen was ingekwartierd bij de lokale bevolking en was niet bepaald populair. Dit kwam mede door grootschalige plunderingen in de stad in 1787 nadat de [[patriotten]] voor korte tijde het stadsbestuur hadden overgenomen. Daarnaast werden de belangrijke ambten in Den Bosch en Brabant veelal toegekend aan Hollanders in plaats aan Brabanders. Ook de katholieken in de stad werden onderdrukt, zij werden uitgesloten van openbare ambten en waren gedwongen in [[schuilkerk]]en hun geloof te belijden. Dit alles maakte dat de Bosschenaren de patriotten welgezind waren. In 's-Hertogenbosch keek men uit naar de terugkeer van de patriotten uit Frankrijk.
 
Na de onthoofding van koning [[Lodewijk XVI van Frankrijk]] verklaarde de [[Eerste Franse Republiek|Franse Republiek]] de oorlog aan onder andere Engeland en de [[Nederlandse Republiek]], waarmee de [[Eerste Coalitieoorlog]] uitbrak. De oorlog die daarop volgde werd met name gevoerd in de [[Oostenrijkse Nederlanden]]. De [[Franse veldtocht in de Nederlanden|Franse opmars]] werd tijdelijk een halt toegeroepen door de overwinning van de coalitie bij de [[Slag bij Neerwinden (1793)|slagSlag bij Neerwinden]]. Het jaar daarop kreeg [[Jean-Charles Pichegru]] het commando over het leger dat de strijd moest aanbinden met de Oostenrijkers en de Republiek. De Fransen wisten een grote overwinning te behalen op de coalitie in de [[Slag bij Fleurus (1794)|slagSlag bij Fleurus]].
 
== Aanloop naar het beleg ==
De [[Willem I der Nederlanden|erfprins van Oranje]] was belast met de taak de Republiek te verdedigen. Hij onderhandelde met [[Frederik van York]] over het nemen van hun stellingen. Het Engelse leger zou geconcentreerd blijven, terwijl het Nederlandse leger opgedeeld zou worden om de bestaande garnizoenen in de steden te versterken. Op 1 september 1794 werd er besloten om een aanval uit te voeren op het Franse leger dat rondom [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] zat.
 
Tegelijkertijd kwam het Franse leger in beweging en passeerde het de grens. Op 10 september was het gehele leger de grens gepasseerd. Twee dagen later werden [[Moergestel]] en [[Sint-Michielsgestel (plaats)|Sint-Michielsgestel]] bezet door de Fransen. Op 14 september volgde de [[slagSlag om Boxtel]] plaats, waarop de hertog van York zijn troepen terugtrok over de [[Maas]]. Omdat het Franse leger inmiddels redelijk ver was verwijderd van hun hoofdkwartier in Antwerpen, besloot Pichegru aan te vallen zodat ze daar voor de winter zich konden inkwartieren en hun voorraden weer aan te vullen.
 
== Beleg ==
300.000

bewerkingen

Navigatiemenu