Knobbelzwaan: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5 bytes verwijderd ,  3 maanden geleden
k (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
In [[West-Europa]] is de knobbelzwaan de talrijkst voorkomende zwaan, al is dat nog niet zo lang, want tot voor enkele decennia waren ze heel zeldzaam.
's Winters komen de knobbelzwanen samen in groepen langs beschutte zeekusten, riviermondingen en op meren. In strenge winters is de knobbelzwaan talrijk. Noordoostelijke populaties trekken van november tot april naar het zuiden en het westen. In de zomer komt tegenwoordig een toenemend aantal broedgevallen voor. Na de broedtijd leven de zwanen vaak in grote groepen.
In de meeste gebieden van noordelijk Europa (Zuid-Scandinavië, Denemarken, Oost-Pruisen) tot oostelijk Azië, over de Donaulanden, Zuidoost-Europa en Midden- en Zuid-Rusland leven halftamme parkvogelshalftparkvogels en hun verwilderde nakomelingen. Nabij stilstaande of langzaam stromende voedselrijke binnenwateren en parken is het een wijdverspreide broedvogel.
 
De knobbelzwaan kwam oorspronkelijk in het noorden van [[Centraal-Europa]], het zuiden van Scandinavië en het gebied rond de [[Zwarte Zee]] voor. Verder naar het oosten was hij tot in [[Volksrepubliek China|Noord-China]] te vinden. Zijn verspreidingsgebied is echter aanzienlijk uitgebreid doordat de mens hem op verschillende plaatsen heeft uitgezet. Zelfs in [[Zuid-Afrika]] heeft hij een tijdlang geleefd, maar daar is hij inmiddels weer uitgestorven.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu