Aanvulpuzzel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
181 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
Geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:Oanfolpuzel wurdriuwen 001.jpg|thumb|Aanvulpuzzel (woordrijgen)]]
Een '''aanvulpuzzel''', ook wel '''woordritsen''' genoemd, is een [[woordpuzzel|taalpuzzel]] waarbij een woord tussen twee gegeven woorden moeten worden ingevuld. Dit ingevulde woord vormt zowel met het voorafgaande als met het erop volgende woord een nieuw langer woord. Vaak is het nieuw te vormen woord een [[samenstelling (taalkunde)|samenstelling]].
Het oplossen van aanvulpuzzels maken werden in het televisieprogramma [[Tien voor Taal]] woordrijgenwoordritsen genoemd.
 
==Varianten==
Bij woordrijgen dient een ketting van woorden te worden gemaakt. Woorden worden dan net zo lang aan elkaar geregen tot het kan worden aangesloten op het startwoord.
 
Een variatie is het woordritsen waarbij tussen twee woorden stipjes staan. Er moet dan een woord worden gevonden dat achter het linker woord en voor het rechter woord een nieuw woord vormt. Het aantal stipjes geeft daarbij het aantal letters aan. Bijvoorbeeld: bak ..... goed (steen, want baksteen en steengoed). Deze vorm werd ook in het programma [[Tien voor Taal]] gebruikt.
 
Een andere variant is afgeleid van een [[kruiswoordpuzzel]]. In het diagram moet een woord worden ingevuld dat achter een omschrijving staat als: boom-.........(9) waarbij het woord ''verzorger'' in een puzzeldiagram moet worden geplaatst.
10.886

bewerkingen

Navigatiemenu