Peter Paul Rubens: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
60 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k (Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: 17e eeuws → 17e-eeuws (2), tenslotte → ten slotte, terecht gekomen → terechtgekomen, te samen → tezamen, twee maal → tweemaal, Oudheid → [[Oudheid met AWB)
===Overlijden===
In 1627 had Rubens zijn eerste aanval van jicht, het jaar daarop in Madrid opnieuw. In zijn latere jaren verloor hij van tijd tot tijd de macht over zijn handen en raakte ten slotte volledig in zijn benen verlamd. De zomer van 1639 was hij op het Steen, toen na een aanval doktoren uit [[Mechelen (stad)|Mechelen]] moesten komen. Enkele weken voor zijn overlijden, meldde Ferdinand aan de koning dat Rubens permanent verlamd was en nooit meer zou schilderen.
TOEN WAS HIJ DOOD MAAR BNIEMAND BOEIT DAT
Lijdend aan [[jicht]] stierf Rubens op [[30 mei]] [[1640]] in het Rubenshuis te [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]]. Balthazar Gerbier schreef aan Inigo Jones dat Rubens' dood was veroorzaakt door 'een [[defractie]] die zijn hart had getroffen, na een ongesteldheid van enkele dagen met pijn en jicht'. Drie dagen tevoren had hij zijn testament gemaakt.<ref name="varshavskaya"/> Zes weken voor zijn dood schreef hij het volgende aan de beeldhouwer [[Frans Duquesnoy]]: ''Indien mijn leeftijd en jicht me er niet van weerhielden, zou ik naar Rome reizen om met eigen ogen van dit werk te genieten en de volmaaktheid ervan te bewonderen. Ik hoop niettemin u weer tussen ons te zien, zodat ons geliefde land op een dag zal schitteren door uw prachtige werken.''<ref> Ben van Beneden e.a., ''Rubenshuis. De hoogtepunten'', 2015, p. 46.</ref>
 
Jordaens verhoogde zijn prijs en Van Dyck kwam uit Engeland om Rubens plaats in Vlaanderen over te nemen, maar hij overleed een jaar later. Rubens' weduwe vernietigde enkele schilderijen waar zij (naakt) op stond afgebeeld en er was nog jarenlang een juridisch gevecht tussen Helena Fourment en haar stiefzoons Albert en Nicolaas over de verdeling van de erfenis. Rubens' collectie werd verkocht. Toen bleek, dat geen van zijn acht kinderen schilders werden en ook niet met schilders trouwden, raakte in 1657 ook Rubens collectie met eigen tekeningen naar alle windstreken verspreid.
HIJ IS EEN LEIJKERD
 
====Zijn graf====
[[Bestand:Rubens 2.jpg|thumb|Grafkapel PP Rubens in de Antwerpse [[Sint-Jacobskerk (Antwerpen)|Sint-Jacobskerk]] met schilderij van zijn hand ''Madonna omringd door heiligen'']]
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu