Megacombinatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
26 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
* de [[Basispartij voor Vernieuwing en Democratie]] (BVD), eruit gestapt voor de verkiezingen
 
Van de zes bleven er bij de [[Surinaamse parlementsverkiezingen 2010|verkiezingen in 2010]] maar vier over, want door spanningen tussen NDP en BVD verliet de laatste in 2009 de Megacombinatie, terwijl DNP 2000 werd opgeheven en alle leden automatisch overstapten naar de NDP. Vervolgens ging BVD in maart 2012 volledig op in de NDP.
 
Het bestuur van de combinatie werd gevormd door het ''Voorzitters Collectief'' bestaande uit:
* [[Willy Soemita]] (KTPI)
 
De combinatie werd opgericht met het doel om gezamenlijk mee te doen aan de [[Verkiezingen_in_Suriname#Verkiezingen_2010_.2825_mei.29Surinaamse parlementsverkiezingen 2010|parlementsverkiezingen van 25 mei 2010]]. Bij deze verkiezing behaalde de Megacombinatie 40,22% van de stemmen en daarmee 23 van de 51 parlementaire zetels (19 voor de NDP, twee voor NS, één voor de KTPI en eveneens één voor de PALU).
 
Desi Bouterse werd namens de Megacombinatie voorgedragen als kandidaat voor het [[Lijst van presidenten van Suriname|presidentschap van Suriname]]. De samenwerking van de Megacombinatie met de [[A-Combinatie]] van [[Ronnie Brunswijk]] (7 zetels) en de Pertjajah Luhur van [[Paul Somohardjo]] (6 zetels) leverden een totaal op van 36 zetels en dat zijn er precies twee méér dan de voor directe verkiezing vereiste tweederdemeerderheid in [[De Nationale Assemblée]]. Bouterse werd op 19 juli 2010 dankzij deze meerderheid gekozen tot [[president van Suriname]]. Nota bene: Na de verkiezing van Bouterse tot president van Suriname, kwam zijn zetel beschikbaar; Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU, geeft sinds 20 juli 2010 invulling aan deze zetel. Hierdoor heeft de PALU nu twee zetels in De Nationale Assemblée.<ref>http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/2015</ref>
104.987

bewerkingen

Navigatiemenu