Tolkien Genootschap Unquendor: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
k (→‎Oprichting: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
*Ardalogisch: puur gericht op de bestudering van de inhoud van Tolkiens [[mythologie]]. Uitgegaan wordt van de door Tolkien zelf (in de Proloog van [[In de Ban van de Ring]]) in het leven geroepen fictie dat [[Midden-aarde]] echt bestaan heeft en Tolkien daarvan overgeleverde manuscripten vertaald heeft, die [[Geschiedenis|geschiedkundig]] bestudeerd kunnen worden.
*Tolkienistisch: uitgaande van Tolkien als persoon, vooraanstaand fantasy-auteur en [[academie|academicus]]. Daaronder valt ook het zoeken naar de invloeden van bestaande mythologieën en andere auteurs op Tolkien, e.d., en het [[Literatuurwetenschap|letterkundig]] bestuderen van zijn werken als product daarvan.
 
== Tolkienwinkel ==
In de jaren 90 is uit Unquendor ook de Tolkienwinkel afgesplitst gezien commerciële activiteiten en fiscale verplichtingen ([[omzetbelasting]]) niet bij een ideëele vereniging passen.
 
==Structuur==
==Activiteiten==
Behalve de jaarlijkse verplichte Algemene (Leden) Vergadering organiseert het genootschap in de zomerperiode het Slotfeest (weekendbijeenkomst met een thema), in september de Hobbitdag (t.g.v. de oprichtings- en geboortedag van Bilbo en Frodo Balings), het Joelfeest aan het eind van het jaar en eens in de vijf jaar het Lustrumfeest, dat groots gevierd wordt en waarop ook buitenlandse Tolkiengenootschappen en internationale bezoekers afkomen. Vier à vijf keer per jaar verschijnt het tijdschrift ''Lembas''<ref>[https://www.unquendor.nl/?page_id=432 Het ledenblad ''Lembas'']</ref>, met artikelen, verslagen en foto's. Incidenteel wordt er een bundel met voornamelijk Engelstalige artikelen uitgegeven: ‘Lembas Extra’. Verder zijn er, verspreid over heel het land, zgn. ‘herbergen’. Dit zijn initiatieven van leden die bijvoorbeeld hun huis openstellen om samen met andere leden bij elkaar te komen om gezamenlijk activiteiten te ontplooien, zoals lezingen, praten of films kijken, waarbij Tolkien centraal staat. Daarnaast maakt Unquendor promotie voor het genootschap en Tolkien, onder andere door aanwezig te zijn op [[Fantasy (genre)|fantasy]]-gerelateerde evenementen.
 
== Internationale samenwerking ==
Unquendor werkt nauw samen met het Vlaamse Tolkiengenootschap Elanor. Unquendor werkt ook regelmatig samen met de Britse [[Tolkien Society]] en Scandinavische verenigingen zoals Arthedain en Forodrim. Bij de lustra bijeenkomsten (iedere vijf jaren) zijn vaak internationale sprekers (zoals hoogleraren, schrijvers) in het Tolkien vakgebied de hoofdgast.
 
==Externe link==
643

bewerkingen

Navigatiemenu