Frits Maats: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
112 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
redactie
(redactie)
 
==Stijl==
Maats hanteert verschillende media zoals video-installaties, videotapesschilderkunst, schilderijen, computerwerken en geluidswerkengeluid. HijZo plaatst beeldbuizenhij monitoren in zijn schilderijen. Zo denkt hij deom beweging enals iets nieuwsnieuwe dimensie aan de schilderkunst toe te kunnen voegen. Het schilderij is niet langer statisch, het elektronische geschilderde en bewegende beeld gaat een relatie aan met het statische geschilderde beeld op het doek en beide beïnvloeden elkaar. De compositie van het schilderij verandert envoortdurend isonder nietinvloed meervan hetzelfdehet alsbewegende een moment daarvoorbeeld.
 
Maats volgde een klassieke schildersopleiding aan de [[Academie Minerva]] te [[Groningen (stad)|Groningen]]. Na deze periode stelde hij zichzelf de vraag wat er nog kon worden toegevoegd aan de schilderkunst. Hij ging videotapes maken, snel gemonteerde werken, bijvoorbeeld een kunstgeschiedenisboek met vier eeuwen plaatjeskunst werd in vier minuten tijd doorgebladerd begeleid metdoor een flinke beat. In de werken daarna combineerde hij figuratieve citaten uit de kunstgeschiedenis met zelf ontworpen geschilderde vormen.
 
==Werken==
Al in [[1978]] vertoonde hij in De Appel ([[Amsterdam]]) videotapes waarin de relatie tussen sculptuur en muziek werd onderzocht. Ook maakte hij samen met [[Nico van der Sman]] geluidsinstallaties: in een melkfabriek werdendie denog machinegeluiden op genomenvolop in debedrijf fabriekwas, diewerden toende nogmachinegeluiden in werking wasopgenomen. Deze geluiden werden later weer afgespeeld in de lege en ontmantelde fabriekshal ([[Roden (Nederland)|Roden]], [[1982]]). Daarna ontwikkelde hij Videovideo-installaties, als voorbeeld kan de multimedia-installatie uit 1987 ''Paracas-Chimu'' gelden waarbij 3drie videotapes met daarop beelden en geluiden gelijktijdig werden afgepeeld overop 16zestien monitoren. Videobeelden, sculpturen en schilderijen werden met elkaar geconfronteerdgecombineerd in een donkere zaal in het [[Groninger Museum]] met als enige lichtbron die van de 16 monitoren. Deze werden in een bepaaldeoplichtende compositiezestien opgesteldmonitorschermen. Dit werk werd als een zogenaamd "Gesamtkunstwerk" ervaren. De 16 monitoren bepaalden het licht en de kleurreflecties op de objecten en schilderijen, deze veranderdendie daardoor invoortdurend veranderden van kleur en vorm. Vier geluidskanalen droegen bij vooraan eende totaalervaring.
 
Bij het in [[1989]] gemaaktegerealiseerde "''VAUPS"'' gaat de integratie van de diverse media een stap verder. In zijn eerste "''VAUPS"'' (Video-Audio-Unit-Paint-Sculpture), getiteld ''La belle Verrière'' ([[1989]], [[Fukuyama (Hiroshima)|Fukuyama]] museum) trachtte hij in [[Japan]] de verschillende media volledig te integreren. Een ''VAUPS'' is een geschilderde en klinkende sculptuur aan de wand met ingebouwde beeldbuizen deze aangestuurd door videobeelden met zowel statische als bewegende beeldelementen. Klanken en vormen creëren een steeds veranderende compositie, doordat de geschilderde vormen op paneel, en de via de monitoren gegenereerde bewegende elektronische vormen elkaar blijven beïnvloeden.
 
Voor ''Channel Four Television'' in Engeland maakte hij samen met o.a. Brian Eno een 12twaalf minuten durend tv-programma met als titel ''Light or TV'', waar vijf miljoen Britten naar keken. Maats probeerde de tragiek van de tijd zichtbaar te maken, "als de tijd die ons voortdurend ontglipt als de wisseling van het licht in het venster van de kathedraal van Chartres, La Belle Verrière", aldus Maats.
 
==Collectie==
* Deutsche Bundespost
* Documenta Archive, Kassel
* Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
* Collectie, Naber
* Ten Kate
* Jan Bouman
* Rijksdienst Beeldende Kunst
* Stedelijk Museum, Delft
* Provincie Groningen
9.375

bewerkingen

Navigatiemenu