Proetus: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 7: Regel 7:


== Vindplaatsen ==
== Vindplaatsen ==
Fossielen van het typesoort ''P. concinnus'' worden gevonden in oude mariene[[Wenlock (tijdperk)|Wenlock]]-lagen van [[Zweden]], [[Groot-Brittannië]], [[Estland]] en [[Duitsland]]. Fossielen van de andere erkende soort ''P. latifrons'' worden gevonden in verouderde mariene [[Llandovery (tijdvak)|Llandovery]]-lagen van [[Ierland (land)|Ierland en Groot-Brittannië.
Fossielen van het typesoort ''P. concinnus'' worden gevonden in oude mariene[[Wenlock (tijdperk)|Wenlock]]-lagen van [[Zweden]], [[Groot-Brittannië (eiland)|Groot-Brittannië]], [[Estland]] en [[Duitsland]]. Fossielen van de andere erkende soort ''P. latifrons'' worden gevonden in verouderde mariene [[Llandovery (tijdvak)|Llandovery]]-lagen van [[Ierland (land)|Ierland en Groot-Brittannië.


{{Cursief}}
{{Cursief}}

Versie van 24 feb 2020 14:44

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Proetus is een geslacht van proetide trilobieten, dat wordt aangetroffen in Silurische oude mariene lagen van Europa. De generieke naam herdenkt Proitos (Grieks: Προῖτος), een mythische koning van Argos en Tiryns, zoon van koning Abas van Argos.

Proetus concinnus

Taxonomie

Proetus is het typegeslacht van de orde Proetida en van de familie Proetidae. Het geslacht werd een prullenbaktaxon waarin talloze soorten van vergelijkbaar uitziende trilobieten van het Ordovicium tot het Carboon werden gehouden. De meeste van deze soorten zijn opgesplitst in andere geslachten, waardoor alleen P. concinnus en P. latifrons]] overblijven als de enige bevestigde leden.

Vindplaatsen

Fossielen van het typesoort P. concinnus worden gevonden in oude marieneWenlock-lagen van Zweden, Groot-Brittannië, Estland en Duitsland. Fossielen van de andere erkende soort P. latifrons worden gevonden in verouderde mariene Llandovery-lagen van [[Ierland (land)|Ierland en Groot-Brittannië.