Hector Hodler: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  2 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Verplaatsing van 8 interwikilinks die op Wikidata beschikbaar zijn op d:q12608)
Geen bewerkingssamenvatting
Holder was een zoon van de beroemde Zwitserse schilder [[Ferdinand Hodler]]. Op zijn 16e leerde Hector Hodler Esperanto, samen met zijn schoolgenoot [[Edmond Privat]] . Zij richtten snel daarna een Esperantoclub op en een krantje, ''Juna Esperantisto'' (Jonge Esperantist).
 
Hodler werd journalist en nam in 1907 het blad ''[[Esperanto (tijdschrift)|Esperanto]]'' over, waarvan hij het belangrijkste orgaan voor organisatorische vraagstukken van de Esperantogemeenschap maakte. Hij was hoofdredacteur gedurende de 13 jaar tot aan zijn dood, behalve tijdens enkele maanden gedurende de [[Eerste Wereldoorlog]]. Het blad verschijnt tot de dag van vandaag als verenigingsorgaan van de [[Wereld- Esperanto VerenigingEsperantovereniging]] ([[Universala Esperanto-Asocio|UEA]]).
 
UEA werd in [[1908]] opgericht door Hodler en anderen, zoals [[Théophile Rousseau]]. Hodler werd algemeen directeur en vicevoorzitter. Eén van zijn vrienden en medewerkers was [[Eduard Stettler]]; tot de redacteuren behoorde Edmond Privat.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu