Mardi Gras (feest): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
98 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Wijzigingen door 2001:1C00:31C:A000:3943:1721:E252:57A3 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door JanB46
k (Wijzigingen door 2001:1C00:31C:A000:3943:1721:E252:57A3 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door JanB46)
Label: Terugdraaiing
[[Bestand:MGD08ToastPurpleGreenGoldDrums.jpg|thumb|Mardi Gras in [[New Orleans (stad)|New Orleans]]]]
Het Franse '''Mardi Gras''' ([[Internationaal Fonetisch Alfabet|IPA: [ˈmɑrdiɡrɑː]]]<ref>N.B. niet IPA: [ˈmɑrdiɡrɛz]</ref>), letterlijk 'Vette Dinsdag', is de dag voor [[Aswoensdag]]. In het Nederlands spreken we echter over [[Vastenavond]], de laatslaatste avond van [[carnaval]].
 
De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds, en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds; al het eten dat de winter had overleefd moest opgegeten worden tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen.
te avond van [[carnaval]].
 
De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds, en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds; al het eten dat de winter had overleefd moest opgegeten worden tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen
 
overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen.
 
Tegenwoordig is het ook een verkleedfeest en een paradefeest, dat in diverse steden in de wereld wordt gehouden, onder andere in [[Binche]] (Henegouwen) en in [[Aalst (Oost-Vlaanderen)|Aalst]] (Oost-Vlaanderen) en in [[New Orleans (stad)|New Orleans]] ([[Louisiana (staat)|Louisiana]], VS), meestal als climax van een drie dagen durend carnavalsfeest.

Navigatiemenu